Horváth Csabát nem lepné meg, ha Ujhelyi István kikötne a DK EP-listáján

Horváth Csabát nem lepné meg, ha Ujhelyi István kikötne a DK EP-listáján

Horváth Csaba (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zugló mindent megtesz, hogy ne kelljen kormányzati segítséget igénybe venni az energiaválság miatt, hiszen annak az lenne az ára, hogy ingatlanokat kellene átadniuk az államnak – erről beszélt Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármestere egy szerdai háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. De vajon milyen a viszonya Hadházy Ákossal és mit szólt ahhoz, hogy kilépett Ujhelyi István az MSZP-ből? Ezekről is kérdeztük a politikust.

Horváth Csaba elmondása szerint az energiaárak emelkedése több mint 2 milliárdos plusz terhet ró rájuk, míg a közétkeztetés 800 millió forinttal drágult. Ha ezekhez hozzáveszik a kormány által az önkormányzatokra kivetett szolidaritási adó emelkedését, akkor az már összesen négymilliárdos terhet jelent a kerületnek. Azzal kapcsolatban, hogy az állami segítségért cserébe ingatlanokat kellene átadniuk, azt mondta: „ezt az utcán nem segítségnek, hanem uzsorakamatnak szokták hívni”, ezért is igyekeznek elkerülni, hogy ezzel élniük kelljen.

És hogy miként fog spórolni a kerület a rezsiköltségeken? Alapvetően intézményeket nem kívánnak bezárni, de a leghidegebb hetekben hószünetet fognak tartani, és erre az időszakra fontolgatják azt is, hogy a bölcsődékben és óvodákban ügyeleti rendszert vezessenek be. A polgármester lapunk kérdésére elmondta, a polgármesteri hivatalban alapvetően 20 fokra fognak fűteni, de jövő héttől péntekenként home office-t rendelnek el, akkor letekerik a fűtést 12 fokra.

„Ha ezen az úton megyünk, az a Fidesz kottája”

A politikust a Magyar Hang arról is kérdezte, mit szól Ujhelyi István EP-képviselő távozásához a pártból. Úgy fogalmazott, hogy ezt nagyon sajnálja, és bízik benne, hogy megérte neki. Nem tényként állította, de azért nem lepődne meg, ha Ujhelyi neve felbukkanna a DK EP-listáján a következő választáson a harmadik, vagy valamelyik, annál hátrébb lévő helyen. Egyébként értékes politikusnak tartja egykori párttársát, de csalódott benne, szerinte a párttal való 29 éves múltján könnyen átlépett. Azzal ugyanakkor ő sem értett egyet, ahogy az MSZP reagált Ujhelyi kilépésére.

Abban egyetértett Ujhelyi Istvánnal, hogy tartalmilag elfáradt az MSZP brandje, ám szerinte erre nem egy új embléma rajzolása lenne a megoldás Esélykörök néven.

Horváth Csaba szerint az MSZP problémája, hogy olyan, mintha az elmúlt tíz évben elvesztette volna a viszonyát a valósággal, ráadásul 2014 után „elkezdett osztódással szaporodni”, jött a DK és más, részben baloldalinak, részben zöldnek, részben liberálisnak mondott pártok. Viszont ma már egy politikai erő sem tudja lefedni a teljes társadalmat a bányászoktól az űrkutatókig, így szerinte az MSZP-nek karakteres baloldali, szolidáris programot képviselve kell felkarolnia a munkajövedelemből élők – tehát a középosztály – ügyét. – Az MSZP legnagyobb problémája, hogy ha egy közvéleménykutató-cég megállítana egy választót azt kérdezve, mi az a három érték, ami eszébe jut a pártról, akkor nem tudna rá válaszolni – mondta.

A pártnak közeleg a tisztújítása, a férfi társelnöki posztért induló Komjáthi Imréről úgy fogalmazott, hogy „nála hitelesebb baloldali szereplőt nem ismerek, személyesen is támogatom az ő elnökségét”.

A polgármester szavai szerint, annak nincs alternatívája, hogy az ellenzék a szövetségesként működni képes erőit összeadja. Ugyanakkor az a minőség, ahogy az ellenzék az idei választás előtt egymásra talált, nem lesz elegendő, sok szavazó az orrával érezte, hogy nem maradandó ez az együttműködés. Ő egyébként a széttartásban látja az okát annak is, hogy az ellenzék rossz eredményeket ér el az időközi választásokon. Ezen a ponton felmerült, hogy ő, illetve a helyi MSZP sem támogatta a zuglói időközi választáson a többi párt (Párbeszéd, DK, LMP, Momentum) által indított Kökény Dalmát, és végül fideszes jelölt nyert. A polgármester szerint ő személyesen támogatta volna, de a jelölt ebből nem kért, ezért nem kampányolt neki.

Horváth Csaba magánvéleménye szerint olyan nem létezik, hogy az ellenzéki pártok egymással versenyezzenek az EP-választáson, miközben meg „pajzsot összezárva” indulnak az azzal egy napon tartott önkormányzati választásokon. Emiatt szerinte az ellenzék számos körzetet fog veszíteni, és „ha ezen az úton, megyünk, az a Fidesz kottája”. Ő maga sem biztos abban, hogy ha nem lenne aktív politikus, elmenne szavazni egy ilyen konstrukcióra.

Nem elemezné, miért „pécézték ki” Tóth Csabát

A Magyar Hang arról is kérdezte Horváth Csabát, hogy 1-től 10-ig hányasra értékelné a viszonyát a kerület országgyűlési képviselőjével, Hadházy Ákossal. – Ha nem kommunikálunk, az hányas? – kérdezte válaszul a polgármester. Szerinte ha épp találkoznak, akkor 8-9-est adna a kapcsolatukra „de egyébként finoman szólva a képviselő úr nem keresik a társaságomat”. Egyébként ő sem kereste Hadházyét, amit azzal indokolt, várta, hogy a politikus letegye a képviselői esküt. Ugyanis szeretné, ha Hadházy Ákos bizonyos ügyekben képviselné a zuglóiak érdekét a parlamentben.

Tóth Csabáról, az MSZP korábbi országgyűlési képviselőjéről is kérdezték, akinek a neve több korrupciógyanús ügyben is felmerült, miközben az érintett mindent cáfolt. Habár az előválasztástól való korábbi visszalépésekor politikai mocsárról beszélt, nemrég mégis a zuglói MSZP elnöke lett. Azzal kapcsolatban, hogy Tóth korábbi kijelentése ellenére folytatja politikai munkáját, Horváth úgy fogalmazott: „az emberek felfokozott érzelmi állapotban sokfélét mondanak”, de sem országos, sem területi szervezeti posztért nem indult a volt képviselő. Úgy vélte, ha valaki 15 éve helyben tevékenykedik és 100 százalékon pörög, nem lehet tőle elvárni egyik napról a másikra, hogy ezt ne folytassa. A polgármester azt is hozzátette: hogy Tóth Csaba „hogyan érte el, hogy ennyire kipécézzék”, annak elemzésére ő nem vállalkozna.

Mi lesz a Bosnyák térrel?

Szó volt a nagy vihart kavart Bosnyák téri, NER-közeli, 250 milliárdos gigaberuházásokról is. Nemrég a Hvg.hu számolt be arról, hogy tüntetés volt a projekt ellen a Civilzugló Egyesület, a Momentum és a DK szervezésében, ahol Horváth Csaba is megjelent, és kifütyülték második felszólalásakor, mikor magához ragadta a mikrofont az egyik önkormányzati képviselőtől, Victora Zsolttól. A polgármester azt mondta az esetről, hogy annyira nem büszke rá, de miután Victora a Fidesszel való összejátszással vádolta, szerette volna ezt tisztázni.

A polgármester úgy vélte, a helyi politikusok közül van, aki össze kívánja mosni a Bosnyák tér önkormányzati felújítási projektjét (ennek során többek közt megújítanák a piacot, építenének egy új szakrendelőt és főteret alakítanának ki) az ott épülő másik, magánbefektető által kivitelezendő lakóparkkomplexum ügyével. Horváth Csaba elmondása szerint a kerület jogi értelemben semmit nem tud tenni utóbbi ellen, és a teljes meghiúsulást ő nem is tartaná jogszerű igénynek, mert az önkormányzat még 2006-ban eladta a telket a Bayer Construct nevű cégnek, amiért ők milliárdokat fizettek Zuglónak. Arra a kerületnek nem lenne pénze, hogy visszavásárolja a telket. A céget egyébként nem kötelezi semmi sem arra, hogy tárgyaljon velük, miután a kormánytól rendeletben kaptak kiemelt közcélú beruházási státuszt. Ugyanakkor a Bayer Construt érdkeében áll, hogy a telek környező utcáig megújítsák, ehhez viszont kell az önkormányzat engedélyezése is, így Horváth bízik abban, hogy folytatódnak a tárgyalások az önkormányzat és a cég között.