Tanúként hallgatta ki Varga Juditot az ügyészség

Tanúként hallgatta ki Varga Juditot az ügyészség

Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője (k) sajtótájékoztatót tart az úgynevezett a Völner-Schadl ügy nyomozásáról Budapesten, a KNYF épületében 2024. március 28-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Juditot szerdán tanúként hallgatta ki az ügyészség, és csütörtökön is volt kihallgatás, egy nem közszereplőt hallgattak meg – derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének csütörtöki sajtótájékoztatóján, melyet a  Völner-Schadl ügy nyomozásáról tartottak a Magyar Péter által bemutatott hangfelvétel kapcsán. A tájékoztatón elhangzott, az ügyészség tudja, ki az a Tóni, Barba és Ádám.

– Az ügyészség töretlen gyakorlata, hogy folyamatban lévő nyomozásról nem beszél, és egy befejezett és bíróság előtt álló ügyben sem elemez bizonyítékokat, ezért csapdában érzem magam – kezdte Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a sajtótájékoztatóját. Elmondta, hogy heroikus munkát végeztek az ügyben az ügyészség dolgozói, ezért nem kíván magyarázkodni. Ennek a tájékoztatónak arról is kellene szólni, akik heroikus munkát végeztek, de olyan felvetések kerültek elő a sajtóban, jogvégzett emberektől is, amelyek érthetetlenek – mondta. A főügyész szerint Magyar Péter súlyos állításokat tett vesztegetésről, vesztegetés elmulasztásáról, ezek után behívták tanúként. „Ennél többet nem tudtunk tenni” – mondta. A felvételekkel kapcsolatban egy nyomozás van folyamatban, amit az ügyészség rendelt el. A nyomozás tart, Varga Juditot tegnap tanúként hallgatta ki az ügyészség. És ma is tanúként hallgatnak ki embereket – tette hozzá. Azt viszont nem árulhatja el, hogy mi hangzott el a kihallgatáson, kihallgatásokon.

A főügyész szerint őket támadások érték, de a hangfelvételen hallottakból az igaz, hogy az ügyészség független, és Polt Péter „sem szorul az én mentegetésemre”, mert ő tett indítványt Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztésére, ahogy Boldog István és Simonka György ügyében is. A legfőbb ügyész mögött egy csapat áll, mindenki kifejtette az álláspontját, senki sem uralja az ügyészséget – tette hozzá. Anélkül, hogy a bizonyítékokat értékelném, el kell mondanom, hogy minden egyes adatnak nyoma kell legyen az aktákban, egy ügyön nem egy ügyész dolgozik, hanem több – mondta. Egy Schadl-Völner szintű ügyön sokszor szinte a teljes ügyészség dolgozott.

– Sokszor megfogalmazták azt a vádat velünk szemben, hogy az ügyben a nyomozási anyagokból adatok ki lettek húzva. Ezt nyom nélkül nem lehet megtenni, de mérlegelés kérdése, hogy mi kerül a vádiratba, értékelni kell a bizonyítékokat, mi az ami alátámasztja a vádiratot és mi nem – mondta Fürcht Pál. A vádirat arról szól, hogy mi az, amit bizonyíthatónak látunk. Ha a vizsgálatból kiderül, hogy valamit nem tudunk bizonyítani, az nem kerül be a vádiratba – tette hozzá. Azt mondta, hogy minden irat megvan és a sorsa is látszik, követhető. Hozzátette, hogy az ügyészség egyébként sem hallgatja le az embereket, azt a társhatóságok végzik, hanem már a kész anyagot kapja meg a lehallgatásról, és nem is az ügyész dönt arról, hogy megküldik-e azt az ügyészségnek. De ha megküldik, annak nyoma van. Szavai szerint azért nem örülnek, ha egy nyomozás során kikerülnek anyagok, mert például egy kihallgatás során nem közszereplő is megjelenik, illetve sokszor valaki mond valakiről valamit, ami nem feltétlenül igaz – tette hozzá.

– Terhünkre rótták, hogy nem vizsgáltuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám. Tudjuk, és azok, akikről Önök is tudnak. Egy ember beszél róla, vizsgáltuk, de semmi 25-30 éves üzletnek nem találtuk nyomát, bizonyítékát. A vádiratban nyilván nem jelöltünk meg olyan dolgot, amit nem tudtunk bizonyítani – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy több kapcsolódó ügyben is folyamatban van nyomozás. „Nem az ügyészség írja le a lehallgatások anyagát” – ismételte meg.

A volt igazságügyi miniszter teljes természetességgel beszél arról a hangfelvételen, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodából bejártak az ügyészségre és a belenyúltak az ügyekbe. Kinek lenne a feladata ennek a kivizsgálása, lehetséges ezt kivizsgálni? – érkezett a kérdés. Az ügyészekkel szemben is ügyész nyomoz a törvény alapján – jött a válasz Fürcht Páltól. Hozzátette: folyik a nyomozás, ennek megállapításai is benne lesznek az iratokban. Arra a kérdésre, hogy Rogán Antal, Gulyás Gergely, Nagy Ádám és a hangfelvételen említettek tanúkénti meghallgatása megtörtént-e, megtörténik-e, szintén azzal válaszolt, hogy folyamatban van a nyomozás. Rogán Antal és Nagy Ádám mindenesetre a már a bíróság előtt lévő alapügyben nem járt bent tanúként – tette hozzá. Arról, hogy Völner Pál és Schadl György tudomást szerezhetett-e előbb a nyomozásról, úgy válaszolt, hogy ebben az ügyben folyik a nyomozás.

– A március 7-i közleményben megneveztük a gyanút – válaszolt arra, hogy pontosan milyen gyanúval nyomoznak most. De ez nem kőbe vésett dolog, ha kiderül még valami, más bűncselekmény vádja miatt megy tovább az ügy. Azzal kapcsolatban, hogy kik mehettek be az ügyészségre befolyásolni a nyomozást, azt válaszolta, hogy erről nem beszélhet, mert folyamatban van a nyomozás, de őket egy külsős őrző-védő cég védi, ott nyoma kell legyen, ha valaki bent járt. Ha a társszerveknél avatkoztak be a nyomozásba, annak is ki kell derülni a nyomozás során – tette hozzá. Annyit elárult, hogy akit ma hallgattak ki, nem közszereplő, de nevet nem mondott.

Videónk a sajtótájékoztatóról:

Ismert, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség kedden ismételten tanúként hallgatta ki Magyar Pétert, aki egy hangfelvételt is magával vitt, melyen a felesége, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter többek között arról beszél , hogy a Völner-Schadl korrupciós botrány irataiból – feltehetően Rogán Antalék, de a nevét csak Magyar Péter mondja ki – „javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be...”; „persze, magukat kihúzatták”. Később az is elhangzik, hogy „ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek”.