Erdogan nemzeti gyászt hirdetett

Erdogan nemzeti gyászt hirdetett

Összeomlott lakóház romjaiból kiemelt sebesültet visznek hordágyon a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án (Fotó: MTI/AP/IHA/Elif Aysenur Bay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn kora hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Észak-Szíriát, 3000-nál is többen meghaltak. A kora délutáni órákban pedig újabb komoly földmozgás volt.

Még bőven zajlanak a munkálatok a hajnali katasztrófa után, amikor Törökországban újabb jelentős földmozgás volt, Elbistanban, nagyjából 80 mérföldre onnan, ahol a hajnali epicentruma volt. A BBC beszámolója szerint a kora délutáni órákban – helyi idő szerint fél kettőkor – egy 7,6 erősségű földrengés zajlott le, amelyet egy 5,5 és egy 5,6-os követett. A török hatóság egyik tisztviselője szerint ez „nem utórengés” volt és független a reggeli katasztrófától. A török hatóságok arra kérik a térségben tartózkodókat, hogy semmi esetre se menjenek vissza a megrongálódott házakba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök este a hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy hétnapos nemzeti gyászt hirdet. Erdogan egyúttal közölte, hogy február 12-én naplementéig országszerte és a külképviseleteken félárbocra eresztik a nemzeti lobogót. Röviddel Erdogan Twitter-bejegyzése előtt a dél-törökországi Hatay tartományban tartózkodó török miniszterek tartottak sajtótájékoztatót. Fahrettin Koca egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy legkevesebb 1651 ember életét vesztette, 11 ezer 119 pedig megsebesült a szerencsétlenségben. Hulusi Akar védelmi miniszter jelezte, hogy a haditengerészet egyik hajója éjszaka sérülteket szállít Iskenderun kikötőjéből a szomszédos Mersin tartomány kórházaiba. Egyúttal elmondta, hogy 17 repülőgéppel folyamatosan viszik a segélyszállítmányokat a legnagyobb városokból, Isztambulból, Ankarából és Izmirből a katasztrófa sújtotta térség két repülőterére, az adanaira és a gaziantepire. A török katasztrófavédelem (AFAD) esti adatai szerint eddig 5606 épület omlott össze a földmozgásokban, miközben 6445 embert már kimentettek a romok alól.

Mehmet Özer török oktatási miniszter néhány órával korábban bejelentette, hogy február 13-ig az egész ország területén felfüggesztik az iskolai oktatást. A Dél- és Délkelet-Törökországban zajló mentési munkálatokat nagyban nehezíti a térségben uralkodó hideg időjárás, amely éjszaka sokakat a fagyás veszélyével fenyeget.

A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta, északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet hétfő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt a közel-keleti országban. A kormány korábban 1280 sérültről számolt be. Itt több mint 200 házomlásól tudni – írta a Hvg.hu.

A mentési munkálatokban egyébként több ezren vesznek részt és számuk folyamatosan növekszik – mondta még délután Erdogan, hozzátéve, hogy már 45 ország ajánlott fel segítséget. A mentést egyébként nagyban nehezíti a térségben uralkodó időjárás. Az érintett tartományok többségében napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, miközben sok helyen esik az eső, vagy éppen eső várható. A munkálatokban a hivatásosok mellett a hadsereg, a csendőrség, a rendőrség és számos civil szervezet is részt vesz. A török hatóságok a szerencsétlenség miatt 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, és nemzetközi segítséget kértek a mentéshez.

Itthon Szijjártó Péter már bejelentette, hogy kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokkal rendelkező egységgel segíti Magyarország a törökországi földrengés túlélőinek felkutatását. Az 55 fős alakulat hétfő délután el is indult a helyszínre.

A Guardian szerint a földrengés olyan erős volt, hogy Libanonban, Görögországban, Izraelben és Cipruson is lehetett érezni.

Az Európai Unió vezetői, valamint a NATO-főtitkára is támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Törökországot és Szíriát. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Twitter-üzenetében szolidaritását fejezte ki és közölte, a szövetségesek támogatást mozgósítanak a földrengés sújtotta Törökországnak. – Teljes szolidaritásukat fejezzük ki szövetségesünkkel, Törökországgal a szörnyű földrengést követően – fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: felvette a kapcsolatot Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében az EU teljes szolidaritását fejezte ki Törökország és Szíria lakosságával. Közölte: Európa támogatása már úton van a térségbe és az EU készen áll arra, hogy további segítséget nyújtson. Charles Michel, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánt. Végezetül az Európai Unió szolidaritását fejezte ki.

A török állami média az éjszaka közepén otthonaik előtt, a hóban pizsamában álló embereket mutatott be, akik nézték, hogy a mentőcsapatok hogyan ásnak az épületek romjai között. Egy férfi, Nilüfer Aslan a dél-törökországi Adanaból azt nyilatkozta a BBC-nek, azt hitte, családjával együtt meg fognak halni, mikor ötödik emeleti lakásukban érte őket a földrengés. – Soha életemben nem láttam még ilyet. Közel egy percen át rázkódtunk – mondta. Felidézte azt is, átszólt a másik szobába a rokonainak, hogy földrengés van, legalább akkor haljanak meg együtt ugyanazon a helyen. Mikor véget ért a földrengés, rögtön kimenekültek az épületből. – Nem tudtam magammal vinni semmit, papucsban állok kint – tette hozzá. Kiderült az is, hatalmas szerencséjük volt, mert a közelükben négy épület is összeomlott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közben segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn – közölte a Kreml sajtószolgálata. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma kész két, mentőalakulatokat szállító Il-76-os repülőgépet Törökországba indítani.

A mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.