Trump a jogi csaták folytatását ígéri

Trump a jogi csaták folytatását ígéri

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök beszédet mond kampánystábjának a Virginia állambeli Arlingtonban az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások napján, 2020. november 3-án (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai elnök teljes átláthatóságot követelt és a jogi csaták folytatását ígérte abban a közleményben, amelyet helyi idő szerint péntek délután adott ki aláírásával a Fehér Ház. Az elnök úgy fogalmazott: „hisszük, hogy az amerikai nép megérdemli a szavazatszámlálás és a szavazatok igazolási folyamatának teljes átláthatóságát, és ez immár nem egyetlen választásról szól. Ez az egész választási folyamatunkról szól”.

Az MTI által ismertetett közleményben Donald Trump emlékeztetett arra: ő és a Republikánus Párt már korábban is azt az álláspontot képviselte, hogy valamennyi jogszerűen beérkezett szavazatot meg kell számolni és valamennyi jogszerűtlen (érvénytelen) szavazatot ki kell hagyni a számolásból. „Ennek ellenére a demokraták részéről minden alkalommal ezzel az alapvető elvvel szembeni ellenállással találkoztam” – írta.

Trump azt ígérte, hogy minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy „az amerikai népnek bizalma lehessen a kormányunkban”. „Soha nem adom fel a küzdelmet értetek és a nemzetért” – zárta a közleményt.

A CNN Trump közeli forrásra hivatkozva ugyancsak azt jelentette, hogy az elnöknek egyáltalán nem áll szándékában beleegyezni a vereségbe.

Ugyanakkor Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje a Twitteren bírálta Trumpot. Mint írta: az elnöknek joga van a szavazatok újraszámlálását kérni és felszólalni a feltételezett szabálytalanságok miatt, ha megvan rá a bizonyítéka, de „nincs igaza akkor, amikor azt mondja, hogy a választást elcsalták és ellopták”.

Mint lapunk megírta, Georgiában – még a Fehér Ház közleményének kiadása előtt – bejelentették az illetékesek, hogy a szoros verseny miatt újraszámlálják a voksokat, mert a két elnökjelöltre leadott szavazatok közötti különbség túl csekély. A hagyományosan republikánusokra szavazó délkeleti Georgiában a levélszavazatok számlálásakor megváltozott a helyzet, és Biden 1500 szavazatos előnyre tett szert.

Eközben Joe Biden szóvivője, Andrew Bates azzal fenyegette meg Donald Trumpot, amennyiben nem fogja elismerni a vereséget, akkor kivezettetik a Fehér Házból. „Az amerikai hatóságok teljes mértékben képesek rá, hogy kitoloncolják a betolakodókat a Fehér Házból” – jelentette ki a szóvivő.

A Biden-kampánytörzs bejelentette, hogy pénteken, az esti órákban beszédet mond Joe Biden, majd később az alelnökjelöltje, Kamala Harris is.

Biden eddig 253 elektort nyert el biztosan, Trump 214-et, a győzelemhez azonban legalább 270-re van szükség, és már csak hat államban számolják a szavazatokat. Ha Biden Pennsylvaniában nyer, akkor átlépi a 270 elektort. Észak-Karolinában november 12-e előtt nem lesz végeredmény, de ott Trump előnye amúgy is elég nagy. Nevadában megduplázódott Biden előnye, péntek éjjel tovább számolnak, de a végeredményre lehet, hogy a jövő hétig várni kell.