Orbán Balázs szerint mi nem védekeztünk volna egy orosz agresszióval szemben

Orbán Balázs szerint mi nem védekeztünk volna egy orosz agresszióval szemben

Orbán Balázs politikai igazgató (Fotó: Orbán Balázs Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Pont 1956-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát” – a többi között ezt mondta az orosz-ukrán háborúval, illetve az orosz agresszióval kapcsolatban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandineren, ahol a kormányt ért amerikai kritikák és az 56-os forradalom is szóba került. Mint a 444.hu írta, Orbán Balázs azzal folytatta a háborúval kapcsolatban: „ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé”.

Vagyis – jegyzi meg a portál – Orbán Balázs, aki nemrég a Huszárvágás című könyvében magyarázta el, mi az érdekalapú magyar külpolitika lényege, ezek szerint ott tart a szuverenitásvédelmi harcban, hogy 1956-ból azt tanultuk: mi az ukránokkal ellentétben nem védekeztünk volna egy orosz katonai agresszióval szemben. Emlékeztettek arra is: Orbán Viktor 2008 nyarán egy balatonszárszói konferencián még arról beszélt, hogy a közép-európai országoknak kötelességük egyértelműen és világosan beszélni, amikor független országot ér katonai agresszió: „Szerintem bennünket '56 miatt különösképpen terhel ez a kötelesség. Ezért, amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyi erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni”. A 2011-es alaptörvény Nemzeti hitvallás című bevezető részében pedig ez áll: „Egyetértünk az első szabad Országgyűlés képviselőivel, akik első határozatukban kimondták, hogy mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki”.

Címkék: 1956, Orbán Balázs, orosz