Nyolcezer jelentkezőt vártak, 700-an mentek külföldre a „magyar Erasmus” programmal

Nyolcezer jelentkezőt vártak, 700-an mentek külföldre a „magyar Erasmus” programmal

Szegedi Tudományegyetem (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen alulmúlja a kormányzati várakozásokat az Erasmus+ program helyettesítésére létrehozott Pannónia Ösztöndíjprogram népszerűsége – írta a Népszava. A Pannónia programot kezelő Tempus Közalapítvány a lap megkeresésére azt közölte, hogy annak keretében idén augusztusban több mint 200, szeptemberben pedig több mint 500 magyar egyetemi hallgató ment külföldi felsőoktatási intézménybe tanulni. Ezek a számok jóval alacsonyabbak annál, amire a kormány számított, Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter – akkor még felsősoktatási államtitkárként – tavaly év végén erre az évre 8 ezer fő részvételét várta. Összehasonlításképp: az Erasmus+ programban 2023-ban nagyjából 10 ezer magyar hallgató vett részt, azok számára azonban, akik modellt váltott egyetemen tanulnak, ez a lehetőség már nem elérhető.

Az EU Tanácsa ugyanis 2022-ben határozott úgy, hogy a Magyarországon tapasztalható rendszerszintű korrupció miatt megfosztja a közérdekű alapítványok által fenntartott egyetemeket az európai finanszírozástól mindaddig, amíg a magyar kormány nem orvosolja az azonosított problémákat. Az érintett 21 magyar felsőoktatási intézmény 2022. december 15-e óta nem vehet részt sem az EU által finanszírozott Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban, se, az Erasmus+ oktatási csereprogramban. A lap szerette volna megtudni a közalapítványtól, hogy a korábbi modellben működő intézmények hallgatói közül hányan tanulhatnak külföldön Erasmusszal, de erre a kérdésre nem küldtek választ.

Címkék: külföld, tanulás, Erasmus