Romsics Ignác is megszólalt Orbán Balázs '56-os kijelentéséről

Romsics Ignác is megszólalt Orbán Balázs '56-os kijelentéséről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem hiszem,hogy hogy komolyan gondolja bármelyik magyar ember, hogy ha idegen hatalom akar leigázni, akkor a fejünket a bárd alá hajtjuk – mondta a Magyar Hangnak Romsics Ignác történész, akit Orbán Balázs kijelentéseiről kérdeztünk. 

A történész ezen a héten a Magyar Hang Kompország című műsorának vendége lesz, amely szeptember 27-én, péntek este nyolc órától látható a Magyar Hang Youtube-csatornáján. A műsorfelvétel korábban készült, így akkor még nem tudtuk Orbán Balázs kijelentéseiről kérdezni Romsics Ignácot. A történész a Magyar Hangnak utólag azt mondta: ő is úgy értette Orbán Balázs kijelentését, hogy Magyarország nem állt volna ellen az orosz támadásnak, ellentétben Ukrajnával.

Elmondása szerint nehéz másképp értelmezni a 2022-es eseményeket, mint úgy, hogy Oroszország egész Ukrajnát befolyása alá akarta vonni, pedig korábban maga is elismerte az ország határait és szuverenitását. – Teljesen természetesnek tartom, hogy Ukrajna ellenállt. És nem hiszem, hogy ha az orosz tankok visszatérnének, azt boldogan fogadná Magyarország – mondta a történész. Romsics Ignác hozzátette: Magyarország mindig védekezett, amikor idegen hatalom megtámadta – általában sajnos sikertelenül. – Nem hiszem, hogy komolyan gondolja bármelyik magyar ember, hogy ha idegen hatalom akar minket leigázni, akkor a fejünket a bárd alá kellene hajtanunk. Ez abszurd dolog – mondta Romsics Ignác, aki éppen ezért úgy véli, hogy Orbán Balázs sem így gondolhatta a dolgot, szerinte a politikus „rosszul fogalmazott”.