Orbán Viktor szavaira emlékeztetve kérték a kormányt, ne építsen akkugyárat Debrecenben

Orbán Viktor szavaira emlékeztetve kérték a kormányt, ne építsen akkugyárat Debrecenben

Egy nap alatt kétszer is tüntettek az akkumulátorgyár ellen Debrecenben (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 500-an gyűltek össze az LMP csütörtök esti, debreceni tüntetésén, amelyet a kínai CATL tervezett óriásgyára ellen hirdettek meg. Ez volt az első párt által szervezett megmozdulás a városban. A demonstráción felvonultak az ellenzéki párt országgyűlései képviselői, a helyi ellenzéki képviselők közül a Momentum egyik önkormányzati képviselőjével találkoztunk.

Jármi Péter, az LMP megyei elnöke a tüntetésen arról beszélt, hogy nem kérdezte meg a helyieket senki erről az akkumulátorgyárról, pedig „egymásba érnek a nemzeti konzultációk”. Jármi Péter azt mondta, el akarják adni az országot a külföldi nagyvállalatoknak. Emlékeztetett, Orbán Viktor kormányfőnek az internetadó elleni tüntetés idején hangoztatott szavaira, miszerint a kormány nem kommunista, hogy a nép ellenében hozzanak intézkedéseket. Kijelentette: ezért az LMP azt követeli, bizonyítsa, hogy a kormány ne legyen kommunista, ne építse meg a CATL a gyárát.

Kozma Éva mikepércsi édesanya felidézte, hogy nem tudott választ adni a hatóság a kérdéseikre, vagy csak maszatoltak. Felrótta továbbá Papp László polgármesternek, amiért anomáliának nevezte a tiltakozók kifogásait, illetve visszautasította, hogy akad kormánytag és kormánypárti influenszer, akik hazaárulózzák az aggódó édesanyákat.

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője szerint soha nem lehet feláldozni a vízkincset idegenek beruházásában épülő akkugyárak részére. Már most is probléma az egészségen ivóvíz biztosítása számos helyen, ennek ellenére Debrecenben a gyárnak adnák. Hiszen – folytatta – ez az üzem is egy városnyi vizet használ majd fel. A pécsi politikus felidézte, hogy a Zengőre tervezett NATO-lokátort a civilek összefogásával sikerült megakadályozni.

„Ez lehet a Fidesz Bős-Nagymarosa”

Horváth Nándor László, a Debreceniek az akkumulátorgyárak ellen nevű szerveződés egyik tagja beszédében úgy fogalmazott, hogy aki vezetésre törekszik, az nem megosztani akar. Az akar megosztani, aki uralkodni akar – jelentette ki. Ez a csoport adta át a 12 ezer aláírást tartalmazó petíciót a demonstráció előtt Szekeres Antal debreceni jegyzőnek.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkugyáraknak az elhasznált akkukat is fogadniuk kell. Annyi gyárat telepít a kormány, hogy így akkumulátorgyár-hulladék lesz az ország – jelentette ki. Azért nyújtottak be országos népszavazási kérdést – folytatta –, hogy ne épülhessen több akkumulátorgyár Magyarországon az emberek véleménye ellen. Szerinte félő, hogy megakadályozzák a népszavazást, vagyis nem hitelesítik majd a kérdésüket. Ebben az esetben újabb kérdést nyújtanak be, amely szerinte egyszer s mindenkorra lezárja majd ezt az ügyet. Emlékeztetett továbbá a Bős-Nagymarosnál tervezett vízi erőmű ügyére, amelyet az előrehaladottabb állapota ellenére sikerült megállítani, és a rendszerváltás szimbóluma lett. Szerinte az akkugyárügy lehet a Fidesz Bős-Nagymarosa. Bejelentette azt is: petícióban gyűjtenek aláírásokat az akkugyárak ellen szerte az országban.

A tüntetésen egyébként változatos rigmusok harsantak fel: olykor a Nem hagyjuk!, máskor az Itthon vagyunk! szólt a Csapó utca Kossuth téri torkolatánál. A legnagyobb tapsot a másfél héttel ezelőtti vonulásos megmozdulást szervező mikepércsi édesanyák kapták.