Észak-Macedóniába látogat Orbán Viktor

Észak-Macedóniába látogat Orbán Viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai miniszterelnök kétoldalú találkozója Washingtonban 2024. július 11-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken hivatalos látogatást tesz Észak-Macedóniában, amelynek során kétoldalú megbeszélést folytat Hrisztijan Mickoszki miniszterelnökkel, Áfrim Gási parlamenti elnökkel, Timotejjel, a Debar-Kicsevó egyházmegye metropolitájával, valamint a magyar küldöttséget vezeti a magyar-észak-macedón kormányzati csúcstalálkozón – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A két miniszterelnök koszorút helyez el a Szent Cirill és Metód szoboregyüttesnél, majd meglátogatják Ohrid óvárosát, ahol felkeresik a Perivlepta Szent Mária templomot és a Szent Naum kolostort. Észak-Macedóniában májusban tartottak parlamenti választásokat, az új kormány június végén alakult meg, a most megvalósuló kormányzati csúcs a kétoldalú kapcsolatok új fejezetének kezdetét jelzi. Mickoszki miniszterelnök számít Magyarország támogatására országa EU-integrációjának előmozdításában; Észak-Macedónia csatlakozási felkészülését magyar szakértő is segíti. A hivatalos látogatás további aktualitása, hogy idén ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját – mondta a sajtófőnök.