Reagált a magát a pesti srácokról elnevező kormánypárti lap Orbán Balázs nyilatkozatára

Reagált a magát a pesti srácokról elnevező kormánypárti lap Orbán Balázs nyilatkozatára

Orbán Balázs (Fotó: Orbán Balázs / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Megosztó nyilatkozatot tett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (...), amikor az orosz-ukrán háború ügyében képviselt óvatos magyar álláspontot az 1956-os szabadságharc vérveszteségeivel és a megtorlással állította párhuzamba – így értékelte a kormányközeli PestiSrácok azt, hogy a politikus gyakorlatilag arról beszélt, Ukrajna helyében Magyarország nem védekezett volna az orosz agresszió ellen, tanulva 1956 eseményeiből. 

A kormányközeli lap azzal folytatta: „Itt, a pesti srácok nevét – Wittner Mária és Corvin közi harcostársai, illetve az 1956-os Pesti Srác Alapítvány, továbbá az 1956-os Magyarok Világszövetsége jóváhagyásával viselő – PestiSrácoknál valóban úgy látjuk, nem túl szerencsés relativizálni az önfeláldozó, bátor szabadságharcosok hőstettét és a forradalom eredményeit, ám az interjú lejegyzését olvasva nyilvánvaló, hogy csak az érti félre Orbán Balázs álláspontját és szándékát, aki direkt akarja”. Orbán Balázs egyébként egészen pontosan azt mondta: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé”.

Eközben a kormánypártokhoz közeli másik lap, a Mandiner úgy értékelte, hogy „összekapaszkodva, szervezetten rontott neki Orbán Balázsnak a Telex, a 444, a Magyar Hang, Magyar Péter és Török Gábor”. A Mandiner munkatársa, Kohán Mátyás beszélgetett Orbán Balázzsal, amikor a politikai igazgató a vitatott mondatokat említette, ám Kohán szerint „épp 1956 miatt tudjuk, hogy háborús veszélyben nem úgy érdemes cselekedni, ahogy Volodimir Zelenszkij tette. S emiatt azt mondják az elemi szövegértésre képtelenek, hogy Orbán Balázs szerint Magyarország nem védekezne, ha megtámadnák. Propaganda, persze – de választ érdemel”.

Maga Orbán Balázs is reagált az őt ért bírálatokra, és azt írta közösségi oldalára: „a háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás”. Szerinte Magyarország álláspontja világos: „nem látjuk értelmét a több mint két és fél éve zajló ukrán-orosz háborúnak, amiben több százezer ember meghalt, több százezer négyzetkilométer terület elveszett és egy ország megsemmisült. Hogy miért? A semmiért. A háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie, illetve diplomáciai úton mielőbb véget kellett volna vetni neki. Mindenki sokkal jobban járt volna. 1956 magyar hőseit ezen mostani magyar állásponttal szembeállítani a külföldi finanszírozású propagandasajtó és a háborúpárti politikusok bevett módszere, amit felháborítónak tartok és minden alkalommal visszautasítok – ahogy az a mostani beszélgetésben is elhangzott! Jó lenne, ha végre vége lenne a háborúnak és a háborúpárti hazudozásnak!”.

Orbán újabb bejegyzésére Rácz András Oroszország-szakértő is reagált, és egyebek mellett cáfolta a politikus azon szavait, miszerint az ukrán emberek a „semmiért” haltak meg. – Azért haltak meg, amiért meghaltak 1848 és 1956 magyar hősei is, és amiért Orbán Balázs szerint nem érdemes harcolni: a saját hazájuk szabadságáért és függetlenségéért – írta. Az ellenzék egyébként Orbán Balázs lemondását követeli, erről itt írtunk.