Szijjártó Péter már megint Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott

Szijjártó Péter már megint Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott

Szergej Lavrov és Szijjártó Péter 2024.09.26-án (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Oroszország mindig része lesz a közép-európai valóságnak, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk a kapcsolattartásról – ezzel indokolta Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán, hogy ismételten orosz kollégájával találkozott – ezúttal New Yorkban. Szijjártó újabb, Lavrovval való találkozásának pikantériája, hogy éppen nem sokkal azelőtt történt, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának szavai felháborodást keltettek. Orbán Balázs ugyanis gyakorlatilag arról beszélt, hogy Ukrajna helyében Magyarország nem állt volna ellen az orosz agressziónak, ami miatt az ellenzék a távozását követeli, Török Gábor politológus pedig az év legnagyobb politikusi hibájának nevezte az általa elmondottakat.

Szijjártó a találkozás kapcsán úgy fogalmazott, Szergej Lavrov miniszter és az orosz diplomácia mindig igyekezett teljesíteni a magyar kormány kéréseit, pozitívan és nyitottan álltak a fontos kérdések megoldásához. A találkozásról részletesebben az MTI számolt be. Azt írták, Szijjártó lényegesnek nevezte a kétoldalú együttműködés fejlesztését a nemzetközi szankciók által nem érintett területeken, és üdvözölte, hogy előző héten számos vállalat képviselője részt vett a magyar-orosz üzleti fórumon Budapesten, ami jól mutatja a fogadókészséget erre. Szijjártó Péter tudatta, hogy a paksi bővítés újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen megkezdődött a teljes talajkiemelés, idén pedig földbe kerülhet az első beton is. A tájékoztatása szerint ez az utóbbi azért is kulcsfontosságú lépés a beruházás szempontjából, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) sztenderdjei szerint az első beton öntésétől számíthat az épülő létesítmény kivitelezés vagy építés alatt álló atomerőműnek. Emellett a magyar kormány a már meglévő négy paksi reaktorblokk üzemidejének meghosszabbítását tervezi, és ebben is számít az orosz fél együttműködésére. Ennek nyomán a jövőben hetven százalék körülire emelkedhetne a nukleáris energia részaránya a hazai áramtermelésben. Ez óriási függetlenséget biztosítana a nemzetközi energiapiacoktól, márpedig ennek fontosságát az elmúlt évek demonstrálták – fejtette ki.

A miniszter méltatta Oroszország rugalmasságát a kőolajszállítások biztosítása terén is, miután értelmezése szerint nemrég Ukrajna egy intézkedése veszélybe sodorta a tranzitot a Barátság vezetéken keresztül, nehéz helyzetbe hozva Magyarországot és Szlovákiát. – Az ügyet végül az orosz szállítók rugalmassága révén sikerült rendezni, így továbbra is érkeznek a teljes mennyiségek – tudatta.

Szijjártó Péter az új ukrán külügyminiszter jövő heti budapesti látogatásáról szólva elmondta, hogy a kisebbségi jogok kérdése mindenképp napirenden lesz, ugyanis Kijev 2015 óta megfosztotta a magyar közösséget az addigi jogai egy fontos részétől az anyanyelvhasználat terén. – És nekünk igen világos elvárásunk, hogy a nemzeti kisebbségekre vonatkozó szabályok tekintetében vissza kell térnünk oda, ahol 2015 előtt voltunk – szögezte le. Majd hozzátette, hogy emellett szó lesz többek között a gazdasági, a közlekedési és az infrastruktúra-fejlesztési együttműködésről is. – És természetesen nem leszek szégyellős kifejezni békepárti álláspontunkat, s azon reményünket, hogy minél előbb véget érhet a háború, létrejöhet a tűzszünet, megkezdődhetnek a béketárgyalások és az emberek élete biztonságba kerülhet – mondta.