Vállakozások vs. lakók: Lett volna igény az Airbnb szabályozására, csak lehetőség nem volt rá

Vállakozások vs. lakók: Lett volna igény az Airbnb szabályozására, csak lehetőség nem volt rá

A szavazást népszerűsítő plakát Terézvárosban (Fotó: Magyar Hang/R. Kiss Kornélia)

Folyamatosan megy a buli, a hangoskodás, a szemetelés, tönkrevágták a kaput, mindig berúgják – sok hasonlóan dühös kommentet lehetett olvasni terézvárosi lakosoktól az elmúlt hetekben, ha az Airbnb került szóba. Bár lakások turistáknak való kiadása az Airbnb révén terjedt el igazán, ez csak egy – igaz, a legelterjedtebb – online platform, ahol lakásokat hirdetnek meg turistáknak. A sikere sok nagyvárosban tömegessé tette a jelenséget. Budapesten az Airbnb forgalma pedig jócskán meghaladja a régiós átlagot, a bécsi, prágai, berlini számokat. Terézváros lakossága az elmúlt hetekben arról szavazhatott, betiltsák-e ezt a tevékenységet, és szűk többséggel, 54 százalékkal végül az igenek győztek, bár a kerületi lakosság csak 20 százaléka szavazott.

Az érdeksérelmet szenvedő szállásadó lakástulajdonosok nem tűnnek kevésbé elkeseredettnek, mint a panaszkodó lakók: úgy tűnik, hogy Terézvárosban jövő évtől saját tulajdonukat nem hasznosíthatják szabadon, és ezzel az önkormányzat megfosztja őket a vállalkozásuktól, amelybe a biztos haszon reményében fektettek be. Soproni Tamás, Terézváros polgármestere azt mondja: ő is sok lakossági panaszt kapott. – Nem hiszem, hogy megfelelne a közösségi együttélés szabályainak, ha a vendégek ki hánynak a függőfolyosóról, pedig volt ilyen is – mondja. A szállásadók sérelmezik, amikor az Airbnb-t a fővárosi buliturizmus e közösségellenes szeletével azonosítják, hiszen sok Airbnb-lakás esetében kisebb szálláshely ről van szó, ahol legfeljebb egy kiránduló pár vagy egy kis család fér el. Soproni Tamás hozzáteszi: ő sem tartja igazságosnak, ha kizárólag a közösségellenes viselkedéssel azonosítják az Airbnb-t. Ennek ellenére úgy döntöttek, hogy a teljes tiltásról kérik ügydöntő szavazáson a lakosság véleményét. Az önkormányzat ugyanis korábban megpróbálkozott az Airbnb szabályozásával, de még egy poroltó vagy egy tábla kihelyezésére sem kötelezhette a tulajdonosokat.

• Milyen szabályozást hozott volna az önkormányzat?
• Mit javasolnak a szállásadók tilalom helyett?
• Mit gondolnak a bíróságok a kérdésről?
• És mik lehetnek a kormány tervei?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 26-ig kapható 2024/38. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!