Ilyen is lehet az ember – Újra itt az Időgép

Pénteki számunkban újra Időgép melléklet – titkok, történetek tanulságok a XX. századból.

Hetvenöt éve ölték meg Sopronkőhidán Kiss Szaléz ferences szerzetest, a „gyónási titok áldozatát”, akit koncepciós perben ítéltek halálra. Az alkatában törékeny, ám hitében rendíthetetlen pap nyughelye máig ismeretlen.

Vukovár, a horvát függetlenség szimbóluma: harminc éve november közepén ért véget Vukovár ostroma. Bár a rommá lőtt város épületei mára jórészt restaurálták, a horvátok és szerbek közötti ellenséges viszony szemernyit sem változott.

Ilyen is lehet az ember: a nemrég megjelent, Gyilkosság a panel tetején című, a Kádár-korszak hírhedt életellenes bűneseteit bemutató könyv nemcsak izgalmas nyomozás, és – többek között – a martfűi rém motiviációinak felderítése, egyben éjsötét szociográfia is.

Egy kép anatómiája: 1953. december 6-án a cipőgyárba látogatott az erősen Gyed Morozra emlékeztető Télapó, aki ebben az időszakban a keresztény identitású Mikulást próbálta száműzni a köztudatból.

Talált tárgy: egy lomizáson lelt 1961-es Képes Újságból egyebek mellett kiderül, hogyan vélekedett Dr. Polcz Alaine a gyerekverésről.