Hogyan védték a pápát az Iszlám Állam egykori fellegvárában?

Hogyan védték a pápát az Iszlám Állam egykori fellegvárában?

Ferenc pápa a Franso Hariri stadionban celebrált szentmiséjére érkezik az észak-iraki kurd autonóm régió, Kurdisztán székhelyén, Erbílben 2021. március 7-én (Fotó: MTI/Fehér Bertalan)

„Milyen kegyetlen, hogy ez az ország, a civilizáció bölcsője oly sok barbár pusztítást szenvedett el, ősi imahelyeit lerombolták, és több ezer muszlimot, keresztényt, jazidit űztek el innen vagy gyilkoltak meg – e szavakkal üdvözölte az egybegyűlteket vasárnap Ferenc pápa Moszulban, az Iszlám Állam egykori fellegvárában, ahol a katolikus egyházfő szemmel láthatóan megrendült a romok láttán.

Ez volt eddig a pápa legveszélyesebb útja – mondta lapunknak Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Beszélt arról is, hogy Irak az elmúlt években kulcsfontosságúvá vált a kereszténység számára az Iszlám Állam tevékenysége miatt.

Ugyan Moszul az utóbbi hónapokban viszonylag biztonságosnak volt mondható – vagyis nem történtek terrorcselekmények –, az Iszlám Állam még mindig jelen van a vidéki területeken, ezért a pápát inkább helikopterrel szállították.

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!