Világszerte sok millió nő kaphat segítséget a szülés utáni depresszió elleni küzdelemhez

Világszerte sok millió nő kaphat segítséget a szülés utáni depresszió elleni küzdelemhez

A kísérletekben használt zuranolone-t vagy placebót tartalmazó tabletták (Fotó: Feinstein Institutes
for Medical Research)

Mi manapság a gyermekszülés leggyakoribb komplikációja, egyúttal az anyai halandóság első számú okozója? A szülés utáni depresszió. Igen gyakori, hogy a gyermeket világra hozó nők depresszióba esnek, de a társadalmi elvárások tiltják ennek nyilvános vállalását, ami pedig ellehetetleníti a segítségkérést is. De az amerikai gyógyszerügyi hatóság most engedélyezte az első, kifejezetten szülés utáni depresszió ellen kifejlesztett gyógyszert, amitől a szakértők az egész problémakör nyíltabb kezelését és a világszerte sok millió érintett nő megsegítését várják.

A depresszió beismerésével szemben szinte mindig tapasztalható ellenérzés, legyen szó a társadalom bármely csoportjához tartozó emberről. Az emberek, klasszikus áldozathibáztató megközelítéssel, kimondva-kimondatlanul úgy vélekednek, hogy depresszió valójában nem létezik, csak unatkozó, lusta emberek, akik csak sajnáltatják magukat, pedig másoknak sokkal rosszabb, mégsem lógatják az orrukat folyton, és nem terhelik a szánalmasságukkal a többi embert. De ha van olyan időszaka az életnek, amikor aztán tényleg kötelező boldognak lenni, az a gyermek megszületése utáni pár hónap. Egy nő (és férfi) kutya kötelessége, hogy ezt az időszakot tekintse élete fénypontjának, hiszen megtörtént vele az élet csodája, minden rokon és ismerős elvárja tőle, hogy babával mosolygós szelfiket posztoljon az Instagramra, és mindenkinek áradozzon arról, a csecsemő gondozásánál el sem tud képzelni csodálatosabb időtöltést. Pedig a valóság ennél sokkal sötétebb. 

• Miért csak a töredéke fordul orvoshoz a szülés utáni depresszióban szenvedőknek?
• Miért van akkora jelentősége az engedélyezett antidepresszánsnak?
• A szoptató anyáknak is segíthet-e?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 18-án megjelent, 2023/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: depresszió, szülés