A kegyelmi botrány után is érvényes Balog Zoltán diplomata-útlevele

A kegyelmi botrány után is érvényes Balog Zoltán diplomata-útlevele

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balog Zoltán lemondott rendkívüli és meghatalmazotti nagyköveti rangjáról? – tette fel kérdését az LMP frakcióvezető-helyettese, Csárdi Antal az országgyűlésben még március 7-én a Népszava cikke szerint. Csárdi azt követően kérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy egy korábbi kérdésére azt a választ kapta, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lemondott lelkészi elnöke rendelkezik diplomata-útlevéllel.

Szijjártó javaslatára ugyanis korábban rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott a volt miniszter. Az ellenzéki politikus egyúttal arra is kíváncsi volt, hogy a tárca kezdeményezi-e Balog Zoltán visszahívását, s megtarthatja-e diplomata útlevelét. A kinevezésről annak idején a Hvg.hu is írt, akkor az indok az volt, hogy így az exminiszterből lett püspök nagykövetként fogja külföldön ismertetni a magyar kormány kiemelt fontosságú társadalmi ügyekkel kapcsolatos eredményeit és céljait. A választ Szijjártó Péter helyettese adta meg, aki arra emlékeztetett, hogy a püspököt még 2019-ben nevezte ki nagykövetté a köztársasági elnök, így diplomata útlevelet is kapott, amely jelenleg is érvényes. 

Balog amúgy egy másik pozíciójától közben megvált: még februárban lemondott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért (KKETTK) Alapítvány kuratóriumi tagságáról. Viszont  továbbra is kuratóriumi tag az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványban, illetve az V. kerületi önkormányzat által alapított Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítványnak is a tagja maradt. 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere februárban ismerte el, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadójaként kegyelemre javasolta a pedofil-bűncselekmények eltussolása miatt elítélt Kónya Endrét. Utólag politikai hibának minősítette lépését. A református egyházat is megrázó botrány miatt vált meg a zsinati elnöki tisztségtől, de püspöki pozícióját megtartotta. Ez olyannyira nem tetszik a református egyház számos hívének, már petíció is indult ellene. „Az egyház a híveké, és nem a politikusok játszótere: Balog Zoltánnak mennie kell”– szólít fel a petíció, amely szerint Balog szimbóluma a politika térhódításának az egyházban, és amely szeretné, ha a református egyház megvédené a közösségét.