Csak most derült ki, hogy már hetek óta lemondott egy fontos tisztségéről Balog Zoltán

Csak most derült ki, hogy már hetek óta lemondott egy fontos tisztségéről Balog Zoltán

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balog Zoltán 2024. február 21-én lemondott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK) kuratóriumában betöltött tagságáról – tudta meg az Mfor.hu az alapítványtól.

Mindez úgy derült ki, hogy a portál kérdést intézett az alapítványhoz, amelynek válasza szerint már február 21-én távozott Balog a testületből. Az alapítvány intézménye például a Terror Háza Múzeum, a Habsburg Történeti Intézet és a Kertész Imre Intézet is. A kuratóriumban Lánczi András, a Századvég Alapítvány volt vezetője az elnök, de Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mellett megtalálható benne Martonyi János, a Fidesz volt külügyminisztere is. Korábban szintén itt volt kurátor Szájer József fideszes EP-képviselő, aki ugyancsak távozott.

Nem ez az egyetlen tisztség, amelyről lemondani kényszerült Novák Katalin exállamfő bizalmasa: el kellett köszönnie a Református Zsinati elnöki posztjától és a Kis Virtuózok Alapítvány tiszteletbeli elnöki posztjáról. Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere februárban ismerte el, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadójaként kegyelemre javasolta a pedofil-bűncselekmények eltussolása miatt elítélt Kónya Endrét. Utólag politikai hibának minősítette lépését. A református egyházat is megrázó botrány miatt vált meg a zsinati elnöki tisztségtől, de püspöki pozícióját megtartotta. Ez olyannyira nem tetszik a református egyház számos hívének, már petíció is indult ellene. „Az egyház a híveké, és nem a politikusok játszótere: Balog Zoltánnak mennie kell”– szólít fel a petíció, amely szerint Balog szimbóluma a politika térhódításának az egyházban, és amely szeretné, ha a református egyház megvédené a közösségét. A petíciót az a Vargha Anikó jegyzi, aki korábban Tökölön volt kántor, amíg meg nem váltak tőle február végén, egy presbiteri ülésen, röviddel azután, hogy a Facebookon kritizálta Balogot – írja a 444.