Kilépett a Párbeszédből egyik parlamenti képviselőjük

Kilépett a Párbeszédből egyik parlamenti képviselőjük

Berki Sándor (Forrás: Berki Sándor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilépett a Párbeszédből Berki Sándor országgyűlési képviselő – a Telex szúrta ki, hogy ezt a politikus maga jelentette be a Facebook oldalán. Döntését azzal indokolta, hogy „a párt olyan úton indult el, ami nem tükrözi eredeti céljait, és ez a párton belül olyan változásokat indított el, amivel nem tudtam azonosulni”.  Azt fontosnak nevezte, hogy az ellenzékiek összefogva dolgozzanak a NER és a Fidesz rendszerének lebontásáért, de a pártok fókuszának vidéken kellene lennie, hogy az ellenzék a régen elvesztett bástyáit visszaszerezze. Ehhez szerinte elengedhetetlen az érdekvédelem és a közösségszervezés, ám jelenleg nincs olyan párt, amely ezt a munkát komolyan gondolná. – Rendkívül fontos a szervezetépítéshez szükséges terepmunka elvégzése: a pártpolitikai megállapodások és háttéralkuk helyett az elvégzendő közösségépítési és szervezési munkán kell, hogy legyen a hangsúly – szögezte le, hozzátéve, hogy ő erre vállalkozik Nógrádban.

Azt is leírta, hogy bár a párttól elköszönt, az országgyűlési képviselőcsoportban a frakcióvezető váltás után – Mellár Tamással egyetemben – ő is elégedett a jelenlegi munkavégzéssel, ezért annak tagja marad.

Nem ez az egyetlen „veszteség”, ami a Párbeszédet érte mostanában, a közelmúltban Jávor Benedek döntött úgy, hogy a korábbiakkal ellentétben mégsem lesz rajta a párt EP-listáján. Ez akkor derült ki, amikor nyilvános lett, hogy a Párbeszéd a Demokratikus Koalícióval és MSZP-vel szövetséget köt, közös listát állítanak már az uniós választásra, sőt, 2026-ban is együttműködnek. Jávor Benedek lapunknak azt mondta, már akkor jelezte pártjának, hogy nem kíván rajta lenni ebben a formában az EP-listán, amikor formálódni kezdett a három párt együttműködése. – Amikor a Párbeszéd felkért, egy zöld lista vezetését vállaltam. Ez a felállás azonban nyilvánvalóan nem ilyen lesz, akkor sem, ha ennek az együttműködésnek lehet politikai racionalitása. Jobb, ha nem én képviselem ezen a listán a pártot, hanem valaki más – mondta. Kérdésünkre leszögezte továbbá: nem fordított hátat a pártnak, marad a Párbeszéd tagja.