Jávor Benedek saját döntése, hogy nem lesz rajta a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listán

Jávor Benedek saját döntése, hogy nem lesz rajta a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listán

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lesz rajta a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek közös EP-listáján Jávor Benedek, akit a Párbeszéd januári kongresszusán listavezetőjének választottak meg. Lapunk értesülését Jávor Benedek is – aki 2014 és 2019 között pártja EP-képviselője volt – megerősítette.

Jávor Benedek kérdésünkre azt mondta: saját kérésére nem fog szerepelni a közös listán. Amikor az DK, az MSZP és Párbeszéd-Zöldek közös listáját bejelentette, a sajtóhírek arról szóltak, hogy Jávor neve nem befutóhelyen, csupán a hetedik helyen szerepelhet. Felvetésünkre, hogy e pozíció miatt nem kíván-e a listán lenni, azt felelte: nem erről van szó. Elmondása szerint már akkor jelezte pártjának, hogy nem kíván rajta lenni ebben a formában az EP-listán, amikor formálódni kezdett a három párt együttműködése. – Amikor a Párbeszéd felkért, egy zöld lista vezetését vállaltam. Ez a felállás azonban nyilvánvalóan nem ilyen lesz, akkor sem, ha ennek az együttműködésnek lehet politikai racionalitása. Jobb, ha nem én képviselem ezen a listán a pártot, hanem valaki más – mondta. Kérdésünkre leszögezte továbbá: nem fordított hátat a pártnak, marad a Párbeszéd tagja.

Azt, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd közösen indul az európai parlamenti választáson, március végén jelentették be az ellenzéki pártok. Azt is közölték, hogy az EP-listavezető Dobrev Klára lesz. Akkor a többi szereplő nevét nem árulták el. Annyi derült ki, hogy az első négy helyen DK-s politikus lesz, az ötödik MSZP-s – vélhetően Tüttő Kata –, a hatodik ismét DK-s, majd a hetedik a Párbeszéd jelöltje. Mint akkor megírtuk, Párbeszéd Jávor Benedeket szerette volna indítani, azonban Karácsony Gergely azt mondta, hogy újra kell gondolniuk a személyi kérdéseket és új döntést kell hozniuk. Egyébként a három párt együttműködése a 2026-ra is vonatkozik, akkor is együtt indulnak, még a miniszterelnök-jelöltjük is közös lesz.

Jávor 2019-ben pártja MSZP-vel közös EP-listáján is szerepelt, ám nem sikerült mandátumot nyernie. Később a párbeszédes Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Budapest brüsszeli képviseletét vállalta el.