Az orosz hatóságok elfogtak négy embert a moszkvai terrortámadás után

Az orosz hatóságok elfogtak négy embert a moszkvai terrortámadás után

Mentőautók a Crocus City Hall nevû hangversenyteremnek otthont adó épületnél, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. (MTI/AP/Szergej Vegyjaskin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

FK

A Crocus City Hall koncertterme elleni terrortámadásban érintett négy embert tartóztattak már le, összesen 11-en vannak őrizetben – írja a BBC orosz hírügynökségekre hivatkozva, amelyek szerint az FSZB biztonsági szolgálat vezetője erről tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt. A halálos áldozatok száma 115-re emelkedett.

Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása értelmében a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határhoz közelében fogták el.

Mint megírtuk, a Moszkva melletti Krasznogorszkban péntek este négy vagy öt támadó nyitott tüzet gépfegyverből a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben és az épület előcsarnokában, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. . A történtekről több videó is készült, amelyek elöntötték a közösségi médiát, és ezeken látható, ahogy a terepruhás fegyveresek módszeresen mészárolják le az eléjük kerülő embereket. Egy, a New York Times által hitelesített felvételen azt is látni, amint három egyenruhás, puskát viselő férfi közvetlen közelről civilekre lő a koncertterem előcsarnokában. A koncertteremben készült videókon látni, hogy az orosz Piknik együttes közelgő fellépésére váró közönség sikolyokat és lövéseket hall a helyiségen kívülről. Az együttes honlapja szerint teltházas koncert lett volna a pénteki, minden jegyet elkelt, így hatezer néző előtt játszottak volna.

A támadásnak szombat reggel adatok szerint szerint 60 halottja volt, de a délelőtti órákra előbb 93-ra, majd 115-re emelkedett az orosz hatóságok szerint. Több mint százan pedig megsebesültek, Mihail Murasko egészégügyi miniszter közölte, hogy 115 sebesültet, köztük öt gyereket kezelnek kórházban, 60 felnőtt és egy fiatalkorú állapota súlyos. Az orosz nyomozóbizottság szombat reggeli közlése szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet, többen ugyanis életveszélyes állapotban vannak. A rendkívüli helyzetekért felelős orosz minisztérium sajtószolgálata kora reggel azt közölte, hogy a helyszíni munkálatokban 477 szakember vesz részt 183 egységnyi felszerelést használva. A helyszíni vizsgálatok alapján az is kiderült, hogy a támadók gyúlékony folyadékot használtak a koncertterem egyes részeinek felgyújtásához. 

A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, az iszlamista terrorcsoport a Telegram csatornáján közölte mindezt. A dzsihadista csoport Amak nevű hírszolgálata azt állította, hogy kommandósai „keresztények nagy létszámú összejövetelét” támadták meg az orosz főváros közelében, ahol százakat megöltek, illetve megsebesítettek: „Hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra”. Az Egyesült Államok hihetőnek nevezte, hogy az Iszlám Állam egyik tagszervezete állhat a támadás mögött.