Terrortámadás Moszkvában: az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet

Terrortámadás Moszkvában: az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet

Lángok csapnak fel a moszkvai Crocus City Hall nevű koncerthelyszín épületétől a pénteki lövöldözés után. (Fotó: AFP via Europress / STRINGER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• Négy terepruhás fegyveres tüzet nyitott egy moszkvai koncertteremben, és gránátokkal támadtak az emberekre.
• A támadásban legalább hatvanan meghaltak és százan megsérültek.  
• Az orosz hatóságok terrorista támadásnak minősítették a támadást. 
• Az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet.  
• Magyar áldozatokról, sérültekről egyelőre nincs tudomása a külügynek.

Péntek este legalább négy fegyveres támadást intézett a Moszkva északnyugati részén található „Crocus City Hall” ellen, több tucat halottja és sebesültje van a támadásnak – közölte péntek este a Ria Novosztyi. A Sky News azt írta orosz forrásokra hivatkozva, hogy a támadók automata fegyverekkel nyitottak tüzet a koncertteremben lévő tömegre, majd gránátot robbantottak.

A Reuters arról számolt be magyar idő szerint este 11-kor, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a Telegram-csatornáján a merényletet, az információt azonban nem lehetett független forrásból megerősíteni. Az FSZB hivatalos közlése szerint legalább 40 halott és 100 sérült van. Az Egyesült Államok szerint nincs okuk kételkedni ebben az állításban, a Fehér Ház szerint a hónap elején figyelmeztették Oroszországot a moszkvai „nagygyűlések” elleni lehetséges támadásra. Orosz részről nem érkezett hivatalos kommentár. A hatóságok szombat hajnalban azt közölték, hogy legalább 60 halálos áldozat és száz sérült van. Vlagyimir Putyin regelig még nem szólalt meg, mindössze a miniszterelnök-helyettes közölte, hogy „az elnök mindenkinek mielőbbi gyógyulást kívánt, és köszönetét tolmácsolta az orvosoknak”. Még az Iszlám Állam bejelentése előtt Dmitrij Medvegyev azt közölte, hogy a támadás felelőseit „meg kell találni és könyörtelenül el kell pusztítani”, különösen, ha „a kijevi rezsim” inspirálta őket.

A TASzSz információi szerint a koncert kezdete előtt érkeztek a fegyveresek, majd az előcsarnokban és magában az előadóteremben is tüzet nyitottak az egybegyűltekre. A szemtanúk szerint a támadók a Piknik orosz együttes koncertje előtt kezdtek lövöldözni, a robbanásokat csak később hallották, és közvetlenül ezt követően gyulladt ki az épület teteje. A gyanú szerint a tűz a fegyveresek által eldobott kézigránát vagy gyújtóbomba robbanása után keletkezett. A Hvg.hu az első hírek alapján még arról írt, hogy legalább 10-en meghaltak a támadásban. A történtekről több videó is készült, amelyek elöntötték a közösségi médiát, és ezeken az is látható, ahogy a négy fegyveres módszeresen mészárolja le az eléjük kerülő embereket. 

Speciális rendőri erők vonultak a helyszínre, köztük az Orosz Nemzeti Gárda egységei is. Mintegy 100 embert evakuáltak, és hírek már mintegy 50 mentőautó érkezhetett a helyszínre. A Nexta értesülései szerint a halottak száma már elérte a negyvenet, míg a sebesülteké a 130-at, gyerekek is vannak köztük. Orosz Telegram-csatornák szerint körülbelül száz ember bennrekedt az épületben, egyesek a tetőre menekültek, ott várták a mentőcsapatokat. A rohamrendőrök behatoltak az épületbe, illetve magyar idő szerint este nyolc óra körül egy második robbanásról is érkeztek jelentések. 

Az orosz hatóságok terrortámadásként kezelik a támadást, és nagy erőkkel keresik az elkövetőket, akik a gyanú szerint már elhagyhatták a támadás helyszínét. Ehhez fogható két évtizede nem történt Oroszországban. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint Vlagyimir Putyin elnököt – aki öt napja nyert újabb hatéves mandátumot az orosz elnökválasztáson – néhány perccel a terrortámadás után tájékoztatták a helyzetről. A hatóságok a támadás miatt minden nyilvános tömegrendezvényt töröltek Moszkvában és egész Oroszországban.

Az ügyben megszólalt az Egyesült Államok is, John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, nem voltak előzetes információik a terrortámadásról, azt pedig kizárta, hogy Ukrajnának köze lenne hozzá. Ezzel összhangban Mihajlo Podoljak ukrán elnöki kabinetfőnök is jelezte, hogy Ukrajna semmilyen szerepet nem vállalt a terrortámadásban. A moszkvai amerikai követség egyébként a hónap elején figyelmeztetést adott ki arról, hogy terrorcselekményre kell számítani Moszkvában. A követség akkoriban arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Oroszországot, de legalábbis kerüljék a tömegeket és a koncerteket. Putyin március 19-én nyugati zsarolásnak nevezte a követségek figyelmeztetését az esetleges terrorista támadásról.

– Magyar áldozatokról, sérültekről jelenleg nincs tudomásunk – közölte Szijjártó Péter a moszkvai terrortámadás után. Mint írta, a nagykövetség munkatársai valamennyien biztonságban vannak. A konzuli védelemre regisztrált állampolgárokat értesítették és az illetékes hatóságokkal szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követik az eseményeket. A konzuli szolgálat sürgősségi telefonszáma folyamatosan rendelkezésre áll a magyar állampolgárok számára.