Szijjártó válasza a blokkosodásra: szövetség Panamával!

Szijjártó válasza a blokkosodásra: szövetség Panamával!

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter hasonlóságot fedezett fel Magyarország és Panama között, szerinte mindkét állam ellenérdekelt a világ újbóli blokkosodásában. További közös pont szerinte, hogy mindkét ország a keleti és a nyugati világ találkozási pontjaként működik. A tárcavezető erről Panamavárosban adott ki nyilatkozatot, melyről az MTI számolt be.

A külügyminiszter be is jelentette, hogy szövetségre lépünk Panamával a világ blokkosodása ellen. Kérdéses ugyan, ennek az összefogásnak mekkora ereje lesz az említett jelenséggel szemben, de Szijjártó mindenesetre leszögezte: „szövetséget építünk a közép-amerikai államokkal, amelyek kifejezetten ellenérdekeltek a világ blokkosodásában, s kifejezetten abban érdekeltek, hogy a világtörténelem elkövetkezendő időszaka az összeköttetésekről és a világkereskedelem szabadságáról szóljon”.

A külügy vezetője alapvető érdekünknek nevezte a világgazdaság szabadságát, és azt is mondta, hogy Magyarország mostanra a világgazdaság 33. helyére került fel az exportteljesítmény vonatkozásában. Az említett hellyel a bruttó hazai termék (GDP) nyolcvanöt százalékát sikerül hozni.

Szijjártó szerint a Panama-csatorna fenntartása alapvető érdek a világgazdaság akadálymentessége szempontjából, ezért Panama is érdekelt a szabad világkereskedelemben. Közölte, hamarosan végső fázisába kerül az Európai Unió és hat közép-amerikai ország társulási megállapodása, így annak a végrehajtása már a soros magyar elnökségre fog maradni.

A politikus, aki tárgyal Panama külügy- és kereskedelmi miniszterével is, végül néhány konkrétumot is megosztott: évente tíz panamai hallható tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken, továbbá keresettek az országban a fejlett hazai vízgazdálkodási, mezőgazdasági, hulladékkezelési és gyógyszergyártási technológiák. Emiatt több magyar vállalat is megjelenhet a helyi piacon.