Több mint 600 ember ellen nyomoznak Törökországban a földrengésekben összeomlott házak kapcsán

Több mint 600 ember ellen nyomoznak Törökországban a földrengésekben összeomlott házak kapcsán

A törökországi földmozgás pusztításának mértéke egy épületkomplexumon a katasztrófavédelem Hunor mentőegységének felvételén (Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A török hatóságok immár több mint 600 személy ellen nyomoznak az országot és Szíriát februárban megrázó földrengéssorozattal összefüggésben – jelentette be a török igazságügyi miniszter. Bekir Bozdag tájékoztatása szerint eddig összesen 184 főt, köztük számos építési nagyvállalkozót, ingatlantulajdonosokat tartóztattak le az üggyel összefüggésben.

A brit közszolgálati BBC beszámolója szerint a februári földrengésekben több mint 160 ezer épület, ingatlan omlott össze, a halálos áldozatok száma pedig már átlépte az 50 ezret.

Az immár több mint 20 éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan elnök vezette török kormányzat azért van különösen nehéz helyzetben, mert a fejlemények azt mutatják, képtelen voltak betartatni az építési szektorral azokat a szabályokat, amelyeket a földrengésbiztonság terén eszközöltek korábban. Ez a mostani katasztrófa ugyanis azt látszik igazolni, hogy az építkezések alkalmával sokan fittyet hánytak az előírt biztonsági protokollokra. Erre a török ellenzéki politikusok és építési szakértők is többször felhívták korábban a figyelmet.

Törökországban 2023. június 18-án elnök- és parlamenti választásokat, amely az előzmények fényében jó fokmérője lehet annak, hogy egy ilyen, 80 éve nem látott természeti katasztrófát követően miképp értékelik a választók a jelenlegi politikai rendszert.