Elesett egy Ukrajnában harcoló erdélyi magyar

Elesett egy Ukrajnában harcoló erdélyi magyar

Witmann Rudolf

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Specialarad tudósítása szerint elesett az első román állampolgár az ukrán fronton október 22-én, vasárnap. Witmann Rudolf az aradi Csiky Gergely Főgimnáuiumban végzett, szolgált a francia idegenlégióban. Barátnője szerint „olyan volt, mint egy viking”.

Életét a szabadságharcnak szentelte, és miután néhány évet az idegenlégióban töltött, amikor Oroszország megszállta Ukrajnát, úgy érezte, hogy ott van rá szükség, hogy csatlakozzon az ukrán hadsereghez. Több mint egy évig harcolt Ukrajnáért – írja az aradi lap. Ukrán barátnője azt írta róla a közösségi oldalon a tragikus hír után: „az életedet adtad Ukrajnáért... egy olyan háborúért, ami nem volt a tiéd, de itt voltál, hogy nekünk legyen jövőnk. (…) Te nem csak az én hősöm vagy, hanem egyész ukrajnáé!”

A román külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy az ukrán hatóságok értesítették őket egy állampolgáruk haláláról, hozzátéve, hogy a Csernyivci Román Konzulátus elkezdte a holttest hazaszállításához szükséges dokumentumok kiállítását.