Megosztja a francia baloldalt az Izrael elleni támadás

Megosztja a francia baloldalt az Izrael elleni támadás

Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret (Fotó: MTI/AP/Fatima Shbair)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem volt hajlandó az Engedetlen Franciaország (LFI) nevű baloldali mozgalom több tagja terroristának nevezni a Hamászt – derült ki a Le Figaro cikkéből. Mathilde Panot frakcióvezető kifejtette, háborús bűnöket követett el a szervezet, de a terrorcsoport kifejezést nem feltétlenül használná rájuk.

Így tett szerdán a mozgalom elnöke, Manuel Bompard is. Igaz, azt elismerte, hogy a Hamász a terror felkeltésére irányuló cselekedeteket hajtott végre a hétvégén. A politikus kifejtette, hogy ha a támogatásuk teljes is az izraeli társadalom irányába, nem lehet feltétel nélküli Izrael állammal szemben.

A francia Nemzetgyűlés elnöke, Yaël Braun-Pivet eközben kedden úgy fogalmazott, Franciaország feltétel nélkül támogatja a megtámadott Izraelt. A baloldali párt viszont úgy látja, a gázai övezet blokád alá vonása a nemzetközi jog megsértése. A Twitter-oldalán Ersilia Soudais, az Engedetlenek másik tagja is úgy fogalmazott: Gáza hosszú ideje már egy szabadtéri börtön, ráadásul általános közöny közepette. Szerinte a gyűlölet csak gyűlöletet szül, és mindig a civilek fizetik meg a háború árát. Szerinte a békéhez most többre van szükség, mint szavakra. Nyilatkozatát többen elfogadhatatlannak nevezték, miután szerintük nem ítélte el egyértelműen a Hamász támadását.

A hasonló állásfoglalások miatt a francia szocialisták ideiglenesen kiléptek a Nupes nevű közös választási szövetségből. A közösségben a zöldek, illetve a kommunisták vannak még benne.

Akadt viszont az Engedetlen Franciaországból, aki politikustársaival szemben éles hangon elutasította az Izrael elleni támadást. François Ruffin a Le Monde-nak fejtette ki, hogy szerinte a korábban elmondottakkal nem mérték fel az eset súlyát. A Hamászt fanatikus terrorszervezetnek nevezte, amely mindig is a fejlődéspártiak ellenfele volt a Közel-Keleten. Ruffin egyébként korábban dokumentumfilmjeiről vált ismertté, és feltételezések szerint tervezi megméretni magát a 2027-es elnökválasztáson. Ruffin kifejtette, erős szavakkal kell reagálniuk a történtekre, ez nem a visszafogottság ideje. Azt mindenesetre a politikus is hozzátette: az, hogy Izrael szabadtéri börtönné változtatta Gázát, elvéve a reményt a fiataloktól, a legrosszabb kifutást táplálta. Ruffin szerint nem lehet vakon támogatni az izraeli kormányt, de az áldozatok és az izraeli társadalom mellé kell állni.