A legkedveltebb városi fák kerülhetnek veszélybe

A legkedveltebb városi fák kerülhetnek veszélybe

Fügefasor Brisbaine-ben (Fotó: Jaana Dielenberg/Western Sydney University)

A városi fák hatékonyan hűsítik a levegőt a legnagyobb nyári kánikula közepette is. Csakhogy eközben ő maguk sem immunisak a klímaváltozás negatív hatásaival szemben. Egy ausztrál kutatás szerint az ottani városi fák és cserjék gyakorlatilag mindegyike halálos veszélybe kerül az évszázad közepére a globális felmelegedés miatt, de világszerte ez a sors várhat a városi fásszárú növények kétharmadára.

A fák nem egyszerű élő napernyők. Amellett, hogy természetesen árnyékoló hatásuk is jelentősen csökkenti a talajszinten érzékelhető hőmérsékletet (szemben a nem árnyékolt területekkel), a párologtatásuk közben aktívan is hűtik a levegőt, hiszen a párolgás hőt von el a környezetből. De ezt a szolgáltatást csak akkor tudják nekünk nyújtani, ha maguk életben maradnak, és megőrzik jó egészségi állapotukat. Sajnos ez a feltétel a közeljövőben egyre elérhetetlenebbé válhat.

A Nyugat-sydney-i Egyetem kutatói és francia kollégáik 78 ország 164 városában élő 3129 fa- és cserjefaj egészségi állapotát vizsgálták meg (a többségüket nem közvetlenül, hanem az elérhető szakirodalmi adatokat felkutatva), és azt találták, hogy nagyjából a felük már ma is olyan időjárási (hőmérséklet-, illetve csapadék-) körülményeket kénytelen elviselni, ami kívül esik a természetes élőhelyét jellemző tartományon, illetve az ellenálló képességük által meghatározott maximum és minimum értékeken. Magyarul ezek a fák folyamatosan küzdenek az életben maradásért, mert olyan helyen állnak, ahol az éghajlat hosszú távon élhetetlen a számukra.

• Miért pusztulhatnak ki a városi fák a következő évtizedekben?
• Mely fajok vannak a legnagyobb veszélyben?
• A magyar városok fái milyen állapotban vannak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!