Tákolmánykoalícióból abszolút többség

Tákolmánykoalícióból abszolút többség

António Costa portugál miniszterelnök, a portugál Szocialista Párt főtitkára 2022. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes)

Fölényesen nyerte a vasárnap megtartott parlamenti választásokat a portugál Szocialista Párt (PS), amelynek immáron külső támogatókat sem kell igénybe vennie ahhoz, hogy kormányozni tudjon. A szocialisták győzelme ráadásul egy olyan pillanatban történt, amikor az ibériai ország még korántsem heverte ki a pandémia hatásait: a portugál gazdaság továbbra is romokban hever, az emberek pedig kiábrándultak a politikából.

Ilyen körülmények között vajon minek köszönhető António Costa pártjának győzelme?

A portugál szocialisták sikerének megértéséhez egészen 2015-ig kell visszamennünk az időben, amikor világszerte előretört a populista jobboldal, a baloldali pártok pedig rendre alulmaradtak a választásokon. Portugáliában a jobboldali Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte ekkor a választásokat, ám képtelenek voltak koalíciós partnereket találni. Nem úgy a szocialisták, akik meggyőzték a kommunistákat (PCP) és a Baloldali Blokkot (BE) a közös kormányzás fontosságáról. A koalícióépítés sikerrel járt, legfőképpen azért, mert minden áron távol akarták tartani a jobboldalt a hatalomtól. Valójában azonban a baloldali pártoknak nagyon is eltérő elképzeléseik voltak Portugália jövőjéről, ami miatt a kormány gyorsan megkapta a „tákolmánykoalíció” elnevezést.

• Hogyan is kerültek pozícióba a portugál szocialisták?
• Milyen kihívásokkal szembesültek eddig?
• Kik a választások fő vesztesei?

A teljes cikket a Magyar Hang február 4-én megjelent, 2022/6. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!