Van, ahol újra elkezdték a covid elleni oltást

Van, ahol újra elkezdték a covid elleni oltást

Fiatal férfit beoltanak a koronavírus elleni vakcinával a londoni Twickenham rögbistadionban 2021. május 31-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A brit és kanadai egészségügyi hatóságok engedélyezték az újabb ismétlő covidoltások beadását az idős és kompromittált immunrendszerű emberek számára (már talán ők sem tudják, hogy ez hanyadik kör). Ahogy az élet szerte a világon visszatér a pandémia előtti kerékvágásába, egyre többen (igazi kutatók is) vetik fel, hogy szükség van-e egyáltalán további oltási körökre. A szakértők többsége szerint, bár a járvány legsötétebb óráiban a vakcina milliók életét mentette meg, mára az egészséges fiatal emberek számára már nincs igazán értelme – viszont a legyengült immunrendszerű emberek számára továbbra is az életet jelentheti.

Talán egyre magabiztosabban jelenthetjük ki, hogy a covid pandémiás fázisa lezárult, és a betegség már nem képes nagyobb zavart okozni a mindennapos életben, mint az influenza. Ennek megfelelően a világ mértékadó közegészségügyi hatóságai úgy módosítják az ajánlásaikat, hogy a covidoltások is az influenzaoltások évtizedek óta megszokott rutinját kövessék: vagyis mindenki kapjon egy oltást ősszel, a téli vírusszezon kezdete előtt, hogy a vakcina bizonyos mértékig védetté tegye a betegség súlyos komplikációi ellen. Ez a hozzáállás megalapozottnak tűnhet, csak az a probléma, hogy nem igazán vannak kutatási adatok, amelyek alátámasztanák, hogy az évente újraoltott emberek bármennyivel is védettebbek lennének, mint azok, akik évekkel ezelőtt oltakoztak (ez a szó még mindig elképesztő) utoljára.

• Van-e értelme még a covidoltásnak?
• Mihez kezdjünk az új mutánsokkal?
• Az eddigi oltások is értelmetlenek voltak?

A teljes cikket a Magyar Hang április 6-án megjelent, 2023/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!