Vissza kell tölteni a felélt tartalékokat

Vissza kell tölteni a felélt tartalékokat

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába 2023. január 27-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Megkértem a jegybankelnököt, és utasítottam a pénzügyminisztert, hogy a jövő év végére felezzék meg a jelenlegi inflációt, egy számjegyű legyen – mondta 2022. október 14-ei szokásos péntek reggeli szózatában Orbán Viktor. A populista szavak a gazdaság területén járatlan polgárban azt a képzetet kelthetik, hogy elég a jó akarat a gazdasági folyamatok befolyásolására. Közgazdászokat kérdeztünk, mennyi a realitása az orbáni parancs beteljesülésének.

– Valamivel több mint ötven százalék annak esélye, hogy az év végére egy számjegyű, de éppenhogy tíz százalék alatti lesz a hazai infláció – mondta lapunknak Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője hozzátette, ha sikerül is, jó eséllyel relatíve magasban ragad annak értéke, és nem a kormányzati intézkedéseknek lesz köszönhető, hanem a magas bázisértéknek. Tavaly ugyanis már viszonylag korán megugrott az infláció, így az áremelkedések idei mértékét a magas tavalyi értékkel vetjük össze. Az elemző úgy véli, ezért nem lenne nagyon nagy meglepetés, ha márciusban számottevően lassulna a pénzromlás mértéke. Erre utal, hogy az áruházláncok sorra jelentik be a több száz terméket érintő nagyobb mértékű árcsökkentéseket. 

• Mikortól válhat számottevővé az infláció csökkenése?
• Van-e esély arra, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben egyszerre szorítsuk vissza az inflációt tíz százalék alá, és érjük el a kormány által megcélzott 1,5 százalékos gazdasági növekedést?
• Mikor térhet vissza az infláció a kívánatos három százalék közelébe?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!