Nem csak a kapacitáshiány duzzasztja a várólistákat

Nem csak a kapacitáshiány duzzasztja a várólistákat

Képünk illusztráció! (Forrás: Unsplash)

Nem ritkán akkor is hónapokat kell várni egy-egy szakorvosi vizsgálatra, ha egyébként gyorsabb ellátásra is lenne kapacitás – érzékelhető mind több rendelőintézetben. A rendszert korábban a hálapénz olajozta, ám ennek kriminalizálásával egy időben nem változott a finanszírozás, így semmi nem ösztönöz a hatékonyabb munkavégzésre.

Több olvasónk jelezte, a közösségi médiában is mind többször olvasni olyan esetekről, amikor egy-egy egyszerűbb vizsgálatra egyes rendelőintézetek csak több hónapnyi várakozással adnak időpontot, holott erősen feltételezhető – sőt, bizonyos esetekben tudható –, hogy a rendelkezésre álló kapacitások távolról sincsenek kihasználva. Egyik olvasónk arról számolt be, hogy közeli hozzátartozója csak azok után jutott el egy alig 15 perces ultrahangvizsgálatra, hogy több hónapnyi várakozás, illetve az időpont többszöri halasztása után kis híján ráborította az asztalt a rendelőintézet ügyintézőjére, miután kiderült, rajta kívül mindössze egyetlen ember vár vizsgálatra.

• Miért nem motiváltak a szakrendelők dolgozói?
• Hogyan hatott az ellátás színvonalára a paraszolvencia?
• A hosszú, nem ritkán több hónapos várakozási idő miként hat a magánellátásra?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/41. számában találja. Vegye meg október 19-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!