Partihercegből lett klímatudatos családapa az új dán király

Partihercegből lett klímatudatos családapa az új dán király

Frigyes dán herceg, trónörökös és felesége, Mária hercegné újévi fogadásra érkezik a koppenhágai Amalienborg-palotába 2024. január 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Keld Navntoft)

Fotó: Keld Navntoft

Sokakat meglepett II. Margit dán királynő év végi bejelentése, hogy trónra lépésének 52. évfordulóján, 2024. január 14-én lemond az uralkodásról, és átadja helyét fiának, az 55 éves Frigyes dán királyi hercegnek (dánul: Frederik André Henrik Christian, Kronprins til Danmark). De mit várhatunk a X. Frigyes néven trónra lépő koronahercegről? „Az új király nagy utat járt be az elmúlt bő harminc évben, rebellis tiniből, a bulikba nyakig elmerülő hercegből klímatudatos családapa lett, Dánia leendő uralkodója az ország nyugodt, liberális monarchiájának megtestesítője” – összegezte portréját a brit The Guardian.

– Sokat sportol, koncertekre és focimeccsekre jár, ami elérhetőbbé teszi őt a hétköznapi emberek számára, mint az édesanyját – mondják róla az őt ismerők. „Nem akarom magam egy erődbe zárni. Önmagam akarok lenni, emberi lény” – jelentette ki korábban Frigyes, jelezve, hogy ehhez a trónra lépése után is ragaszkodni fog.

• Miért neheztelt fiatalemberként a szüleire Frigyes koronaherceg?
• Mi volt a fordulópont a leendő dán király életében?
• Hogyan ismerkedett a feleségével?
• Minek köszönheti népszerűségét Frigyes?
• Mit várhat Dánia az új uralkodójától? 

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024-es első számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!