Végre minden összejött a jó szamócaszezonhoz

Végre minden összejött a jó szamócaszezonhoz

Zöldség- és gyümölcskínálat ártáblákkal a Nagycsarnok (hivatalos nevén Központi Vásárcsarnok), a főváros legnagyobb vásárcsarnokának egyik elárusító helyén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Sorra pakolnak ki a szamócaárusok a főutak mentén és a nagyobb üzletláncok parkolóiban, a legtöbb helyen már hazai gyümölcsöt lehet kapni. A szabadföldi eper érése a hűvös tavasz miatt 7–10 napot késett, de mostantól nagyjából egy hónapon keresztül az ültetvényekről is lehet csemegézni, a Szedd magad!-kertek egymás után nyitják meg kapuikat. A Pest megyei Szamóca Szüret áporkai eperföldjén is javában folyik a szedés, a múlt héten 1700 forintért vihették a jelentkezők a nagyszemű földi eper kilóját. Ők majd’ egy hektáron termelnek, öntözőrendszert építettek ki hozzá, és bakhátas művelést alkalmaznak (a szamócatöveket magasított gerincbe ültetik el). Tavaly 30 ezer tő palántát ültettek, részben fólia alá. A májusi eső ugyan aranyat ér, de az idei egyhetes csapadékmennyiség nekik is sok volt a jóból, főleg, hogy Áporkán olyan a mikroklíma, ami miatt az országos átlagnál korábban érik a szamóca.

 

• Miért olcsóbb a délvidékről érkező korai eper, mint a hazai?
• Az igények mekkora hányadát fedezi a hazai termelés?
• Miért nehéz eperszedésre munkásokat találni?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 2-án megjelent, 2023/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!