Mi jelenti a valódi fenyegetést Franciaország számára?

Mi jelenti a valódi fenyegetést Franciaország számára?

Megemlékezés a 16 éves gimnazistáról. (Fotó: Twitter/Mamich29260 reconquète)

Brutálisan meggyilkoltak egy 16 éves francia gimnazistát egy falusi bálon, mire válaszul a szélsőjobboldal is aktivizálódott. Jean-Marie Le Pen unokája utóbbi miatt kevésbé aggódik.

Nem sietett elítélni Marion Maréchal (Le Pen), hogy szélsőjobboldali aktivisták csaptak össze rendőrökkel Romans-sur-Isère településen. A Le Monde számolt be korábban arról, hogy a Franciaország minden részéről érkezett személyek baseball-ütővel és tűzvető eszközökkel érkeztek, és kifejezetten erőszakosan léptek fel. Iszlámellenes mondatokat kiabáltak, illetve igazságot követeltek a 16 éves Thomasnak, akit november 18-án gyilkoltak meg.

Erőszak és ellencsapás

Nagyjából százan vettek részt a múlt hétvégi akcióban, a céljuk pedig az volt, hogy összecsapjanak a Monnaie kerületben az utcákat járó fiatalokkal. Az utóbbiak közül többen is érintettek voltak Thomas halálában, a fiatalt egy crépoli ünnepélyen gyilkolták meg. Az összecsapások után hétfőn hat embert azonnal el is ítéltek a valence-i büntetőbíróságon, hattól tíz hónapig terjedő büntetéseket szabva ki a szélsőjobboldali aktivistákra. Gérald Darmanin belügyminiszter pedig kedden bejelentette, hogy három kisebb ultrajobboldali csoport feloszlatását kezdeményezi.

• Miért kavarta fel a teljes francia társadalmat a fiatal halála?
• Hogy történt a gyilkosság?
• Mit mond Le Pen unokája?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!