Grandiózus orosz tervek és a kijózanító valóság

Grandiózus orosz tervek és a kijózanító valóság

Járókelők nézik a közelgő függetlenség napja alkalmából Kijevben kiállított, harcképtelenné tett orosz harckocsikat és páncélozott járműveket 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Kiterjedt hadműveletbe kezdhet ősszel az orosz hadsereg, ami már a fagyok beállta előtt sikerrel végződhet – erről beszélt Anatolij Matvijcsuk, az orosz Szpecnaz, vagyis a különleges erők egykori tisztje, aki az MK.ru-nak egy rendkívül ambiciózus tervről osztott meg részleteket. A katonai szakértő szerint az ukrán ellentámadás az elmúlt három hónap során megmutatta, hogy a NATO által felszerelt ukrán hadsereg képtelen áttörni az orosz védelmi vonalakat. Matvijcsuk szerint Kijev kudarcát mutatja, hogy a NATO-országok vezetői és az ukrán katonai vezetés augusztusban már a jövő tavaszi ellentámadásról beszélt. A szakértő azonban úgy látja, hogy Oroszország hamarosan visszaszerezheti a kezdeményezőszerepet a fronton: a már említett terv szerint az orosz hadsereg még a téli fagyok beállta előtt áttörheti az ukrán védelmet északon, elfoglalhatja Kupjanszkot, és megközelítheti Harkivot. Emellett az orosz erők aktívan megindulhatnak Kramatorszk felé, délen pedig visszaszoríthatják az ukránokat az orosz védelmi vonalak mögé. Matvijcsuk emellett arról is beszélt, hogy az ukrán hadsereg valószínűleg képtelen lesz feltartóztatni a közelgő orosz offenzívát, mert amellett, hogy óriási létszámhiánnyal küzd, a nyugati országok már nem egységesek, ha Ukrajna támogatásáról van szó.

• Mennyire vehetők komolyan az orosz tervek?
• Feladták a doktrínájukat az oroszok?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 8-án megjelent, 2023/36. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!