Hiába a nyércmészárlás, újra győztek a szociáldemokraták Dániában

Hiába a nyércmészárlás, újra győztek a szociáldemokraták Dániában

Mette Frederiksen dán miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt vezetője a párt eredményváró rendezvényén a dániai előrehozott parlamenti választások estéjén, 2022. november 1-jén Koppenhágában (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Martin Sylvest)

Kedves Dánia! Nagyon büszke és boldog vagyok. A Szociáldemokraták ma az elmúlt húsz év legjobb eredményét érte el – így harangozta be pártja győzelmét Mette Frederiksen dán kormányfő, miután az általa vezetett baloldali blokk egy mandátumos többséget szerzett az előre hozott dán parlamenti választásokon. Ez azt jelenti, hogy a Szociáldemokratáknak nem kell feltétlenül koalícióra lépniük az egykori miniszterelnök, Lars Lokke Rasmussen centrista pártjával, a Mérsékeltekkel, amely egy szerényebb baloldali eredmény esetén királycsináló szerepben találta volna magát. Frederiksen ugyanakkor a baloldali blokk többsége ellenére úgy nyilatkozott, hogy ígéretéhez hűen megpróbál széles kormánykoalíciót építeni.

Az előre hozott választások apropóját az adta, hogy a dán kormány még 2020 novemberében úgy döntött, le kell ölni az ország 17 milliós nyércállományát az állatokban felfedezett koronavírus-mutációk miatt. Mint később kiderült, az akkori élelmiszerügyi és mezőgazdasági miniszter jogalap nélkül adta ki az utasítást – a botrány elkerülése miatt így a kormány csak utólag teremtette meg az állatok levágását lehetővé tevő rendelet jogi alapját. A nyércbotrány azonban ezzel még nem ért véget: fél évvel később ki kellett ásni és el kellett égetni a leölt nyérceket, mert rájöttek, hogy a bomló tetemek veszélyeztetik a vizek és a talaj tisztaságát. Az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság éles kritikát fogalmazott meg Frederiksen kormánya felé, majd a Dán Szociálliberális Párt ultimátumot adott a politikusnak: amennyiben nem tartanak előre hozott választásokat, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be. Frederiksen végül meghajolt a szövetségese akarata előtt.

• Milyen kérdések foglalkoztatták a dán közvéleményt?
• Mivel kampányoltak a pártok?
• Miért tudtak győzni a szociáldemokraták?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!