Előny vagy hátrány Indiának, hogy a legnépesebb országgá vált?

Előny vagy hátrány Indiának, hogy a legnépesebb országgá vált?

Ünneplők a Gangesz partján (Fotó: Lewis J Goetz/Unsplash)

Melyik a világ legnépesebb országa? Erre a kérdésre évszázadok óta ugyanaz a válasz: Kína. Csakhogy ez nemrégiben megváltozott, és India vette át az első helyet. A népességnövekedés azonban közel annyi problémát tartogat, mint amennyi lehetőséggel kecsegtet.

Indiában 2021-ben kellett volna megtartani a tízévente esedékes népszámlálást, ám ez a covidjárvány miatt elmaradt. Ennek ellenére más jellegű, például demográfiai, népegészségügyi statisztikákból következtetni lehet a népességszámra. Az ENSZ szerdán közzétett adatai szerint India már meg is előzte Kínát népességszám tekintetében. Mint azt a Bloomberg az ENSZ legfrissebb számai alapján megírta: India népessége meghaladta az 1,4286 milliárd főt, ami valamivel magasabb, mint Kína 1,4257 milliárd lakosa. Kína számai azonban nem tartalmazzák Hongkongot és Makaót, Kína különleges közigazgatási területeit, valamint Tajvant sem.

Na de milyen következményekkel jár ez India és a világ számára? Erre a kérdésre kerestük a választ Trembeczki Zsolttal, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértőjével.

• Mennyi most Indiában az úgynevezett termelékenységi ráta?
• Milyen ütemben kell munkahelyeket létrehozni, hogy felszívják a fiatalokat?
• Mennyi idejük van, hogy cselekdjenek?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!