Eljöhet a kvantumszámítógépek kora?

Eljöhet a kvantumszámítógépek kora?

Mérnök dolgozik az IBM kvantumszámítógépén (Fotó: IBM)

Bár az utóbbi hónapokban az emberek képzeletében a mesterséges intelligencia kissé átvette a kvantumszámítógépektől „a jövő előhírnökének” szerepét, mert az MI fejlődése látványosabb, és laikusok számára is beláthatóbb (különösen azok számára, akiket máris kirúgnak az ingyen dolgozó algoritmusok kedvéért), valójában a működési elvet tekintve a kvantumszámítógépek sokkal nagyobb ugrást jelentenek a hagyományos komputerekhez képest, mint az MI-alkalmazások. De vajon mikor aknakeresőzhetünk végre az okosóránkban ketyegő kvantumszámítógépen? Valószínűleg soha.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök 2016-ban egyetlen mondattal máig élő rocksztárstátuszra tett szert a kockák körében: tudott pár értelmes szót mondani a kvantuminformatikáról. Éppen a Perimeter Intézetet látogatta meg, amely Kanada vezető elméleti fizikai kutatóintézete, és bejelentette, hogy a kormány további támogatást biztosít a kutatásaikhoz, amelyek része a kvantumelmélet, vagyis a kvantum-számítástechnika elméleti alapja. A bejelentést követő sajtótájékoztatón egy újságíró kellemetlenkedő kérdést tett fel a miniszterelnöknek (igen, vannak országok, ahol ilyet is lehet): „igazából azt akartam volna kérni, hogy magyarázza el a kvantuminformatika lényegét, de hát…”, majd gúnyosan felnevetett, mert tökéletesen biztos volt abban, hogy Trudeau-nak – egyszerű földi halandó lévén – fogalma nincs, az micsoda valójában.

Mielőtt azonban az újságíró folytathatta volna az igazi, nem poénnak szánt kérdésével, Trudeau odaállt a mikrofonhoz, és elmondta, hogy míg a szokványos komputerek bitjei csak két állapotot (1 és 0) vehetnek fel, addig a kvantumos állapot ennél sokkal összetettebb lehet, és ez a bizonytalanság lehetőséget teremt arra, hogy sokkal több információt tápláljunk egy sokkal kisebb számítógépbe. Vagyis volt némi fogalma arról, hogy miről van szó. Ha annyit tudunk a kvantumszámítógépekről, amennyit Trudeau olvasott a felkészítőben, már nem vagyunk totálisan elveszve velük kapcsolatban. Sokkal többre nincs nagy esélyünk, hiszen ahogy Richard Feynman Nobel-díjas fizikus mondta egyszer: „Ha úgy érzed, hogy érted a kvantummechanikát, akkor nem érted a kvantummechanikát.” De azért próbáljuk meg.

• Milyen áttörést ért el az IBM?
• Eljöhet-e a kvantumszámítógépek kora és mire lennének jók?
• Miért ölnek milliárdokat a hadseregek a kvantuminformatikába?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!