„Ez van, ezt el kell fogadni, így kell élnünk”

„Ez van, ezt el kell fogadni, így kell élnünk”

A templom Sumonyban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Valamelyik magyarországi börtönben ül egy sumonyi férfi, aki egykor rengeteg biciklit lopott. Más is volt a rovásán persze, de a legtöbbször elkövetett vétke a kerékpárok eltulajdonítása volt. Ez a sors tökéletesen összefoglalja a baranyai Sumony helyzetét. Egyrészt korábban annyi volt a betöréses lopás, hogy Orsós József polgármester már azon volt, behívja rendet teremteni Orosz Mihály Zoltán csapatát, a Becsület Légióját. Orsósnál még csak nem is akkor telt be a pohár, amikor ellopták az önkormányzat szivattyúját, hanem amikor 2016-ban feltörték a templomot, és elvitték erősítőstül a szintetizátort, ezért aztán elmaradt a bál Sumonyban.

Másrészt a bicikli életbevágóan fontos közlekedési eszköz erre. Bár Sumony csak tizenkét kilométerre van a járási központtól, Szentlőrinctől, a tömegközlekedés meglehetősen foghíjas, ezért aztán igen elszigeteltnek számít a falu. Jellemző, hogy amikor Orsós sorolja, hogy a közmunkán kívül ki hol áll alkalmazásban a négyszázhatvan fős település lakói közül, akkor szóba kerül egy, a szentlőrinci cementgyárban dolgozó férfi, aki mindennap biciklivel jön-megy a munkába.

• Mit intézett "állam bácsi" Sumonyban?
• Hogy telik az idő a faluban?
• Miért szükséglakás már az egykori sumonyi pásztorház?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!