Összefogott a határmenti falu és megmenekült a közmunkásuk

Összefogott a határmenti falu és megmenekült a közmunkásuk

Béla új otthonában Kübekházán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Kicsi, de emblematikus épület áll a kübekházai Mátyás utcában. A fehér léckerítés mögött egy szürke konténer bújik meg, rajta piros-fehér-zöld zászló. Az ingatlan körül és falai között is nagy a mozgolódás: odakint gallyazás, locsolás, metszés zajlik, bent pedig festés és tévészerelés.

Balla Béla 58 éves kübekházi közmunkás otthona lesz a ház, várhatóan valamikor húsvét után. Addig dolgoznak rajta: ő maga és a kollégái, az ezerhatszáz fős Csongrád-Csanád megyei kistelepülés önkormányzatának dolgozói, valamint a falu néhány vállalkozója.

– Összefogott a falu Béláért, hogy kiegészítsük és menedzseljük az ő vagyonkáját – meséli nekünk a magyar–szerb–román hármas határ közelében fekvő Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert. A nehéz helyzetbe került férfinak mennie kellett az otthonából, amiért összesen három és félmillió forintot kapott. Ennyi pénzből Kübekházán nem lehet még telket sem kapni, ezért aztán körülnéztek az ingatlanok tekintetében jóval olcsóbb Békés megyében: Tótkomlóson és Magyarbánhegyesen. Ott komplett házat is találtak volna Bélának, és felmerült az is, hogy a közeli Vajdaságba költözzön a férfi – onnan járt volna át Kübekházára dolgozni, de elvetették mindkét ötletet.

• Hogyan lesz valaki hajléktalan egy jó helyzetben lévő faluban?
• Miért ért már a polgármester a konténerek mellett a halotthűtőkhöz is? 
• Hogy segíthetnének a lakhatási kérdésben a stadionok?

A teljes cikket a Magyar Hang április 6-án megjelent, 2023/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!