Szerbia a tömeggyilkosságok árnyékában

Szerbia a tömeggyilkosságok árnyékában

Szerb zászlót tartanak ez erőszak ellen tüntető emberek Belgrádban 2023. június 17-én (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Tizenötödik alkalommal rendezték meg az augusztus 12-i hétvégén Belgrádban a „Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tüntetést, amelynek középpontjába most egy újabb tragikus haláleset került. A vajdasági Palánkán a hónap elején egy 13 éves kisfiút rázott meg egy leszakadt villanyvezeték, bele is halt sérülésébe. Ez már a második ilyen eset volt a családban, egy héttel korábban a fiú nagyapja vesztette életét, amikor a vihar miatt megsérült kábeleket próbálta eltávolítani.

Mivel kiderült, hogy a meghibásodást a tragédia előtt több tucat alkalommal jelezték az áramszolgáltatónak, a népharag a település polgármesterére zúdult, aki az eset után durván rátámadt egy újságírónőre. A tragédia azóta országos jelentőségűvé vált: noha Ana Brnabic miniszterelnök ellátogatott a településre, a helyiek úgy értékelték, hogy a politikus csak a felelősséget kívánja levenni a hatóságok válláról, így csak tovább nőtt az elégedetlenség.

• Mitől van ekkora feszültség a szerbekben?
• Mit lépett a kormány a tömegmészárlásokra?
• Mi derült ki a 13 éves iskolai lövöldözőről?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 18-án megjelent, 2023/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!