Znamenák István: Előfordult befolyásolási kísérlet

Znamenák István: Előfordult befolyásolási kísérlet

Znamenák István (Fotó: Mocsári László - CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)

Nem tűrhetjük, hogy a félelem irányítson mindent – így fogalmazott a Magyar Hangnak adott interjújában Znamenák István arról, nem fél-e a feketelistára kerülésről, miután Reisz Gábor új filmjében – Magyarázat mindenre – fontos szerepet játszik. A művész szerint a félelem megeszi a lelket, a Magyarázat mindenre pedig épp arról szól, hogy így nem lehet élni.

A művész felidézte azt a korábbi nyilatkozatot is, miszerint „van egy színház, amelynek az igazgatója azt nyilatkozta: az övénél nyitottabb teátrumot nem csinál senki”. Ezt Vidnyánszky Attila mondta, kifejtve, hogy a Nemzeti Színház példája bizonyítja, milyen a valódi nyitottság. Znamenák István vitatkozna ezzel, hiszen elmondása szerint érzi, amit mindenki ebben a szakmában: fogy a levegő, kimegy alóluk a talaj. – De oké, most ilyen kort élünk. Ha az említett igazgató üzenget, megteszem én is: vége lesz ennek – tette hozzá.

Az interjúban szóba került az is, hogy érte már befolyásolási kísérlet. – Nem konkrétan rávenni akartak valamire. De azt a kérdést tették fel, hogy politikailag megbízható vagyok-e – fejtette ki.

• Van még félnivalójuk a színészeknek?
• Tartott attól, hogy rosszízű politikai vitákat kell majd folytatnia a Magyarázat mindenre bemutatója után?
• Érez hasonlóságot Reisz Gábor filmje és a Megáll az idő között?
• Vannak még szerepálmai?