Péntektől csak magyar rendszámú autóknak jár a rezsicsökkentett benzin

Péntektől csak magyar rendszámú autóknak jár a rezsicsökkentett benzin

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bevezetjük, hogy csak a magyar forgalmival engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak idehaza kedvezményesen holnaptól – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, ahol Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter társaságában jelentette be az Orbán Viktor által beígért különadók részleteit. A korlátozásra azért van szükség, mert sok a visszaélés a benzinárstoppal kapcsolatban – tette hozzá.

Mint a miniszter kifejtette, a határmenti kutakon látványos a benzinturizmus. Ugyanakkor azt nem részletezte, hogy vajon egyáltalán nem tankolhatnak nálunk a külföldi rendszámú autók, vagy csak az árstopos, literenkénti 480 forintos áron. 

Gulyás Gergely később, újságírói pontosította a tankolásra vonatkozó bejelentést: a rezsicsökkentett árú üzemanyaggal csak magyar rendszámú autók tankolhatnak, vagyis a külföldiek is tankolhatnak, de ők már csak piaci áron. Azt viszont nem tisztázta, hogy mi a helyzet azokkal a magyarokkal, akik külföldön élnek és dolgoznak, ám sokszor munkaügyi okokból is kénytelenek külföldi rendszámú autóval járni. 

Ezek szerint a kormány nem várta meg a július elsejei határidőt, máris szigorított az intézkedésen, amelyet sokan bírálnak, hiszen a piaci üzemanyagár jelenleg 600 forint felett lenne, ezért is indult meg komoly üzemanyagturizmus a környező országokból.

Tavaly november közepén léptette életbe a kormány az üzemanyagok árstopját, melynek értelmében a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintban maximálták. Az intézkedést eredetileg három hónapra vezették be, majd február közepétől meghosszabbították, május közepén pedig július elsejéig tolták ki.

A mostani intézkedés részletei egyelőre nem ismertek, valószínűleg majd az este érkező kormányrendeletből derülnek ki. A lépés vélhetően újabb terhet ró majd a benzinkutasokra, akiknek valamilyen módon ellenőrizniük kell majd a tankoló autósok rendszámát. A Kormányinfón egy kérdésre Gulyás megerősítette: a benzinkutasoknak a kasszánál kell ellenőrizniük a forgalmi engedélyt. Arról viszont, hogy a külföldi rendszámú autós néhány órán belül, pénteken miként szerez majd arról tudomást, hogy rá egy magasabb ár vonatkozik, nem volt szó.

Arról, hogy meddig marad fenn a benzinárstop, később dönt a kormány.  

A Kormányinfón bejelentett egyéb intézkedésekről szóló beszámolónkat ITT követheti.