Kormányinfó: a vártnál sokkal nagyobb csomagot jelentettek be, újra lesz reklámadó

Kormányinfó: a vártnál sokkal nagyobb csomagot jelentettek be, újra lesz reklámadó

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, már két ülést is tartott az új kormány, az elsőn a veszélyhelyzet bevezetéséről döntöttek, a másodikon pedig a különadókról.

– Arról döntöttek az emberek április 3-án, hogy kimaradjunk a háborúból, válságállóvá tegyük a  magyar gazdaságot, és minél több biztos kapaszkodót találjunk az elmúlt évek eredményeinek megvédésére – mondta. A rezsicsökkentés fenntartása a kormány legnehezebb vállalása, de most háborús veszélyhelyzet van, a brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért – mondta el megint.

– A kormány olyan döntést hozott és olyan költségvetést fog benyújtani, amely az elmúlt évek eredményeit segít megőrizni – mondta.

– Úgy gondoljuk, hogy akik az árak emelkedéséből, a kamatok emelkedéséből részesülnek, járuljanak hozzá az ország megvédéséhez – tette hozzá.

– A többletnyereség megadóztatását méltányosan gondoljuk, a teljeset nem vonjuk el, de a jelentős részét igen – mondta.

Azt, hogy a kormány különadót vet ki több ágazatban az úgynevezett extraprofitra, Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szerda kora este, a  kormányülés után. 

A költségvetés tervezetét a költségvetési tanácsnak a napokban átadja a kormány – mondta Gulyás Gergely. Ebben 3,5 százalékos hiánycélt tűztünk ki célul és reálisnak gondoljuk a 4,5 százalékos növekedést.

Sok a visszaélés a benzinárstopnál, így holnaptól csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a hatósági áras benzinből a hazai kutakon – mondta. Dicsérte a kormányt, hogy itt van lehetőség literenként 480 forintos benzinárra, amire Nyugaton nincs.

Különadók: itt vannak a részletek

A növekvő bevételeket, amelyekre szükség van, főleg extraprofit-különadókból fogjuk finanszírozni – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki szintén részt vett a kormányinfón. Arról is beszélt, hogy kiadáscsökkentés is lesz, ez két dologban ölt testet. A minisztériumok költségvetését csökkenteni kell és a beruházásokat át kell ütemezni. Ez 60 százalékban járul hozzá ahhoz, hogy idén 4,5, jövőre 3,5 százalék legyen a költségvetési hiány.

– Nyolc területet érint az extraprofit-különadó, amelyet a jelenleg érvényes különadókon felül vetnek ki – mondta. Orbán Viktor szerdán még hat szektort sorolt csak fel.

Az első ágazat a bankszektor, ahol kibővítik a tranzakciós illetékbevételt, 50 milliárddal növelik évente, vagyis 300 milliárdra az eddigi 250-et. A biztosítói szektorból 50 milliárdot, az energiaszektorból (főként Mol) 300 milliárdot, a kiskereskedemi szektorból 60, a telekommunikációsból 40, a légitársaságoktól 30, a gyógyszerforgalmazói szektorból 20 milliárdot várnak. – Végül újra bevezetjük a reklámadót 2023. január 1-től, 15 milliárd forintot remélünk ettől – mondta. 

Indoklásul többek között azt mondta, hogy az elhalasztott utazások miatt a légitársaságok elérik újra a 2019-es szintet. A gyógyszerértékesítés nagyon jelentősen megemelkedett, ami mind a forgalmazók zsebét növelte. A távközlési szektor jelentős profitot termelt, mivel a koronavírus miatt sokat voltak otthon az emberek, sokat tévéztek, interneteztek. – A reklámadó is összefügg a tévézéssel és a reklámozással – mondta. A Mol is extraprofithoz jut, mivel olcsóbban szerzi be az orosz olajat – folytatta. A kiskereskedelmi szektornak azért van extraprofitja, mert éves forgalma 16 százalékkal bővült. A biztosítóknál pedig azért van extra profitjuk, mert a Covid-időszakban növekedtek a biztosítói díjbevételek.

Azt mondta, hogy mivel nem a teljes profitot vonják el, így nem gondolják, hogy a cégek áthárítanák az emberekre ennek a költségét.

Újra jön a reklámadó

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, a bejelentett különadókon kívül nem terveznek már nagyobb lépéseket a rezsivédelmi és honvédelmi alap érdekében. Hozzátette, hogy a kormányzati beruházásokat egy évvel halasztották el a háborús helyzet miatt, de ez jövőre 800 milliárd forintos tételt jelent. A felvetésre – érheti-e uniós kritika a különadókat – a kancelláriaminiszter úgy vélte, az EU-ban már kipróbált, elfogadott intézkedésekről van szó. Ilyen lesz a reklámadó is, amelyet jövő január 1-tól újra visszavezetnek majd.

Az ATV kérdésére – mikor vezetik be az extraprofitadót, és automatikusan meghosszabbítják-e az árstopokat – a kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: minden árstopról külön döntenek, július közepéig. Az extraprofitadó Gulyás szerint nem adna okot az áremelésre, hiszen az inflációs és az energiaválságból eredő extra hasznot kéri az állam. Az adóteher áthárítása ellen viszont fel fog lépni az állam.

Visszaszorítanák a katát

A kata adónem kapcsán Gulyás Gergely szándékokról tud beszélni, de hasonlóan fogalmazott, mint csütörtöki interjújában Parragh László: a katát arra a területre kell visszaszorítani, aminek érdekében létrehozták az adónemet, a kisvállalkozások területére. A terv az, hogy 18 millió forintig lehessen felvenni ezt az adózást, ám cél az is, hogy a bujtatott foglalkoztatást megszüntessük – hangzott el a kormányinfón.

Nem hosszabbították meg a felmondási tilalmat

Az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók felmondási tilalmát nem hosszabbították meg – mondta az ATV kérdésére Gulyás. A kancelláriaminiszter a Heti TV kérdésére úgy értékelte, nagyon sikeres volt Novák Katalin lengyelországi útja, a két uniós tagállam nézetkülönbségeik ellenére is számíthat egymásra.

Van-e feketehimlő elleni oltása a katonaságnak – kérdezte a Heti TV-t képviselő Breuer Péter, mivel ez az egyetlen hatékony ellenszer az Európa-szerte terjedő majomhimlő ellen. Gulyás Gergely szerint a szükséges vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítani fogja. Magyarországon egyelőre nem jelent meg az egyébként könnyebb tünetekkel járó betegség – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

A rezsivédelemre megy a különadó java

A két alapból 900 milliárd forint származhat, a rezsivédelem 700 milliárdot, a honvédelmi 200 milliárdot tesz ki - mondta a Népszava kérdésére Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Az extraprofitadó várható bevétele ugyanakkor 800 milliárd forint lesz. Nagy szerint azért vonják el a megnevezett szektorok extraprofitját, mert ezek termelték a legnagyobb összeget. A napilap felvetette, hogy a kormány megkapta-e a Brüsszel által ígért 110 milliárd forintos munkahelyvédelmi forrást – Gulyás erre nemmel felelt.

A Magyar Hírlap arról is érdeklődött, milyen források érkeznek a honvédelmi alapba az extraprofit-különadón kívül. 100 milliárd forint származik még a dohánytermékek adója, a népegészségügyi termékadó emelése és más, kisebb adóemelések összegéből.

– Az, hogy a szomszédos országban háború van, nem ad okot arra, hogy a nyelvvizsga-kötelezettségtől eltekintsünk – mondta Gulyás Gergely; ezzel egyértelművé tette, hogy nem vezetik be újból a nyelvvizsgamentességet a diplomaszerzés megkönnyítéséhez. 

Nagy Márton az Index kérdésére – 2023 után is megtartják-e az extraprofitra kivetett különadókat – azt mondta, megnézik, mi lesz '23-ban, ők egyelőre két évre terveznek. A honvédelmi alapot pedig a haderőfejlesztésre szánják, ezt már Gulyás Gergely tette hozzá, elmondása szerint főként eszközbeszerzésre készülnek.

Használhatjuk majd a tb-kártyát a magánegészségügyben? – érdeklődött a portál. Gulyás Gergely szerint a kormány az állam a közegészségügy fejlesztésében érdekelt, aki magánszolgáltatóhoz szeretne fordulni, megteheti.

Jogosak a tanári bérigények Gulyás szerint

A kancelláriaminiszter újságírói kérdésre elmondta: tárgyalni fognak a szakszervezetekkel a pedagógusok bérigényeiről. Szerinte ezek az igények jogosak, ám a pedagógus szakszervezetek tiltakozása pártpolitikai színezetet kapott a választási kampány idején.

Évente és havonta is beszedhetik

A TV2 arról érdeklődött, milyen rendszerességgel kell majd befizetni a különadót. Nagy Márton szerint ez szektortól függően is változhat, az éves és a havi beszedés is elképzelhető. Az adóalap minden vállalat esetében ismert, már most tudják, mekkora összeget várnak az adózóktól – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter.

23 ezren kértek eddig menedéket a magyar államtól

728 605 ukrajnai menekült érkezett Magyarországra a háború elől menekülve, és összesen több mint 23 ezer fő nyújtott be menedékesi kérelmet a magyar államnak – közülük több mint 14 ezren meg is kapták már ezt az engedélyt, hangzott el a kormányinfón.

Az építőiparra nem vet ki újabb különadót a kormány, mivel az alapanyagok esetében már így is lefölözzük az extra profitot – mondta a HVG kérdésére Nagy Márton. Gulyás Gergely pedig hozzátette, az  állami építkezések terén 860 milliárdos beruházást halasztanak el idén. Nagy rámutatott, hogy az éves beruházás arányait nézve Magyarország eddig a legnagyobb állami beruházó volt az EU-ban, 27 százalékos részvétellel. 

Miért tartják titokban a titkos megfigyeléseket aláíró politikus személyét, és miért nem adja ki az Igazságügyi Minisztérium, hogy tavaly hány ember megfigyelésére adtak ki engedélyt – kérdezett rá HVG, tekintve, hogy ez korábban nem volt titkosított adat. Gulyás nem tudott arról, hogy bármilyen információt titkosítottak volna. Azt azonban elárulta, már tíz éve, hogy államtitkárok írják alá a megfigyelési engedélyeket, az igazságügyi miniszter helyett.

A kancelláriaminiszter szerint a következő hónapokban derülhet ki, hogy számíthatnak-e béremelésre a tanárok és az egészségügyi dolgozók – ezt az Inforádiónak árulta el. Gulyás Gergely szintén nekik mondta el, hogy nem terveznek a közeljövőben áfacsökkentést, mert ez tapasztalatai szerint nem vezet árcsökkentéshez.

Idén 10, jövőre 5 százalékos inflációval számol a kormány

A Mandiner az infláció várható csökkenéséről érdeklődött. Nagy Márton szerint ez 80 százalékban globális eredetű, a gabonaárak és az energiahordozók árának globális növekedése okozza. Nagy szerint itthon 9,5 százalékos inflációval számolnak – a jegybank szerint ez az érték nyáron tetőzhet, és ősszel csökkenésnek indulhat. Jövőre pedig várhatóan 5 százalék körül alakul.

Gulyás Gergely teljesen elfogadhatatlannak tartja a Pesti alsó rakpart autómentesítését, ami mindenhol dugókat és ezáltal környezetszennyezést okoz.

Kocsis Máté azt mondta bizottsági meghallgatásán, hogy a titkosszolgálatoknak be kell azonosítania a külföldi szolgálatokban álló hazai médiafelületek és civil szervezeteket – idézte fel a Telex, Gulyás Gergely véleményét kérdezve. Gulyás szerint ez régi liberális kívánalom volt a Kurucinfóval szemben,  és normális dolog, ha egy állam így vigyáz saját szuverenitására, legyen szó orosz vagy más országból érkező befolyásolási kísérletekről.

A kutasok kell, hogy ellenőrizzék, ki milyen rendszámmal tankol

A külföldi autósok tankolási tilalma kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, a benzinkutasoknak kell betartatniuk a tilalmat, csütörtök éjféltől. A kancelláriaminiszter arra is kitért, hogy megkezdett építkezést nem hagynak torzóban, csak újakba nem kezdenek bele.

Az Azonnali arról érdeklődött, honnan fogja tudni a kormány, hogy egy dráguló termék, akár egy repülőgépjegy esetében az infláció vagy a haszonszerzés vágya emeli az árakat. Nagy Márton szerint ők pontosan tudni fogják, hogy az adott eladó vállalat az extraprofit érdekében növel árat, vagy az inflációt próbálja ellensúlyozni. 

A Reuters kérdésére – meddig tart az extraprofit adója – Nagy azt válaszolta: addig, amíg véget nem ér a háború, csökken az infláció, a gazdasági növekedés helyreáll, és nem szűnik meg maga az extraprofit. A hírügynökség emlékeztetett rá, hogy a bankok eddig is a lakosságra hárították a tranzakciós illetéket. Nagy szerint ez részben egyfajta áfa, az értékpapír-tranzakcióknál és átutalási tranzakcióknál fogják alkalmazni, az eddigi 6 000 forint helyett pedig legfeljebb 10 000 forintot vehetnek el. A gazdaságfejlesztési miniszter állítja, ezt az összeget a bankok nem a lakosságra fogják hárítani, amennyiben megfelelő versenyhelyzet alakul ki a pénzintézetek között.

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a Liget Budapest további tervezett beruházásaiba sem kezd bele a kormány. 

Az Origo a Jobbik zaklatási botrányáról érdeklődött, mire Gulyás a magyar politika és közélet legelvtelenebb pártjának nevezte a Jobbikot. A 444.hu kérdésére Nagy Márton elmondta, a Magyarországról járatokat indító légitársaságokra terhelik majd az extraprofit-adót, utasonként mintegy 10 eurós összeggel.

Gulyás Gergely szerint a NATO-ra és Európára rendkívül csekély veszélyt jelent az orosz háború és Oroszország, és ez a veszély tovább csökkenthető a 2 százalékos haderőfejlesztéssel. – Ha békét akarsz, készülj a háborúra – mondta a kancelláriaminiszter. A felvetésre – hogy a kormány Orbán Balázshoz hasonlóan proxyháborúnak tartja az ukrán-orosz háborút – Gulyás azt mondta, ma egy háború már globális következményekkel jár, ellenben Orbán Balázs szavait maga Orbán Balázs tudná legjobban megmagyarázni. Azt ugyanakkor Gulyás Gergely is hangsúlyozta, hogy  Oroszország egy szuverén államot támadott meg.

A kormány dönti el, mi számít normális és extra profitnak

Mi is az extraprofit – kérdezte egy újságíró. Nagy Márton magyarázata szerint a bankrendszer olcsó forrást gyűjt és drágán helyezi ki, de ez alapprofitnak számít, ez a bankrendszer marzsa. Ami e felett jelentkezett, azt extrának tekinti a kormány, és az extra bevétel kétharmadát elvonják. Lényegében tehát a kormány dönti el, hogy mi számít a kereskedelmi szektorban megengedett, normális profitnak, és az afeletti, elvonandó összegnek.

Nagy Márton az orosz olajforrásról történő leválás kapcsán azt mondta, Magyarországnak 15-18 milliárd eurós támogatásra lesz szüksége ahhoz, hogy ezt az átállást finanszírozni tudja.

Gulyás úgy tudja, Szalay-Bobrovniczky Kristóf már honvédelmi miniszteri kinevezése előtt tett azért, hogy kinevezése ne legyen összeférhetetlen – magyarán, megválik céges érdekeltségeiről. Hogy a cégek átruházása mikor történik meg hivatalosan, azt nem tudja a kancelláriaminiszter. A honvédelmi miniszterre vonatkozó újságírói érdeklődés érdekes helyzetet szült, hiszen a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra, Szalay-Bobrovniczky felesége, és nem volt egyértelmű, hogy a kérdés neki vagy Gulyásnak szólt. Szentkirályi rá is kérdezett, hogy a feleség jogán válaszoljon-e a felvetésre. 

A sajtótájékoztató végén a 24.hu felvetésére Gulyás Gergely azt mondta, bár nem rendeltek el újabb felmondási tilalmat a rendvédelemben és az egészségügyben, ő nem tart júniusban tömeges távozási hullámtól.