Parragh a tanárok fizetéséről: Ott van nekik a nyári szünet, délután négykor hazamehetnek

Parragh a tanárok fizetéséről: Ott van nekik a nyári szünet, délután négykor hazamehetnek

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erős interjút adott a Népszavának Parragh László, amiben Matolcsy György jegybankelnök, a ravaszkodó katás adózók, de az alulfizetett közalkalmazottakat is kritikával illeti. A lap kérdésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kitért az energiaválságra és az orosz energiahordozók szankciójára is – szerinte a magyar olajbehozatal leállítása súlyos helyzetet teremtene, hiszen az ország kitettsége többszöröse a nyugat-európai államokénak.

Parragh szükségesnek tartja a kata adózási rendszer átvilágítását, mivel azt szerinte nem csak eredetileg kiszemelt munkavállalói cégcsoport használja, hanem olyan brókerek, ügyvédek, IT-szakemberek is, akik nyugodtan lehetnének foglalkoztatottak, ám inkább kihasználják a normál adózáshoz képest sokkal jobb közteherviselési formát. Az iparkamara elnöke szerint a dolgozók 12-13 százaléka, 430 ezer ember katázik most – az adózási formát ezért túlzóan sikeresnek tartja, és akár meg is szüntetné, és újat vezetne be helyette.

Parragh elégedetlen a helyi iparűzési adó (hipa) rendszerével is – szerinte az elosztása aránytalan, hiszen nem egy teljes agglomeráció gazdagodik belőle, hanem csak a település, ahova az adófizető vállalkozást bejelentették. Úgy véli, a hipát is újra kéne gondolni, mihelyt véget ér az adónem Covid-járvány ürügyén bevezetett kormányzati elvonása.

Az MKIK vezetője erőteljesen bírálta jegybankot az interjúban, amiért szerintük nem készültek fel kellőképpen a pandémia után előre várható inflációra. – A járvány miatti visszaesést törvényszerűen egy felpattanás követi, ami keresletnövekedéssel jár és ez pedig inflációt generál. Ezt évekkel előre lehetett látni. Ehhez képest a jegybank végig tagadta ennek kockázatát, majd hirtelen fordulattal kijelentették, hogy ezzel együtt kell élnünk. Holott most már egy stagflációs – lassuló gazdasági növekedésre és növekvő államháztartási hiányra vonatkozó – kockázat is megjelent. Ezzel is foglalkozniuk kellene, miközben érdemi infláció elleni jegybanki lépéseket kellene tenni. Ehelyett tanácsokkal látják el a kormányt és különféle számmisztikával operáló programokat készítenek – mondta a napilapnak.

Legerősebb néhány mondata azonban a nélkülözhetetlen, ám alulfizetett dolgozókra, a tanárokra és tűzoltókra vonatkozott. Megjegyezte, hogy „a kormány feladata a különféle társadalmi csoportok kiegyensúlyozása, bár ha a torta ugyanakkora, akkor csak a másik rovására kaphat az egyik csoport nagyobb szeletet”. A fizetés azonban nem minden Parragh szerint – hiszen ott van a motiváció is. : „… a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket”. – A kassza persze mindenkinek egyformán csörög –tette hozzá Parragh László.

Az iparkamara elnökének fizetését nem ismerni, bár a hvg.hu 2018-ban megkérdezte, így hárította el az érdeklődést: „nem mondok számot, mert irritáló lenne. Azt viszont a lap kérdésére elárulta, felesége, Parragh Bianka, aki a jegybank Monetáris Tanácsának (MT)  tagja, csak az aprópénzt viszi haza, a családfenntartó ő maga, Parragh László. Parragh Bianka az MT tagjaként akár 3 millió forintot is kereshetett 2018-ban.