Mi változik 2023-tól a bankoknál és az állami támogatásokban? Íme a legfontosabbak

Mi változik 2023-tól a bankoknál és az állami támogatásokban? Íme a legfontosabbak

Pénz (Fotó: Geri Art / Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos változásra kell készülni az idei évtől a hitelezés és az állami támogatások területén, ezeket gyűjtötte össze a Bank360.hu. A legfontosabb ezek közül, hogy nőtt a teljes hiteldíjmutató (thm) plafonja, eközben pedig megszűnt a hitelmoratórium. Három kamatstop viszont érvényben marad június végéig.

A maximális teljes hiteldíjmutató (thm) január 1-jétől emelkedik 29,9-ről 37 százalékra, ez a személyi kölcsönöknél lesz érvényes. Az áru- és folyószámlahitelek, továbbá hitelkártyák esetében a thm az 52 százalékot is elérheti majd, míg tavaly év végéig csak 44,9 százalékig emelkedett. Az említett értékek a jegybanki alapkamathoz kötődnek, jelenleg pedig 2023. június 30-ig maradnak érvényesek.

A hitelmoratórium ezúttal végleg lejárt, az idei évtől mindenkinek törleszteni kell. A többségnek persze már korábban, 2021 novemberétől újra kellett kezdenie, egyes kivételeket adtak olyan esetekben, ha valakinek a fizetése a járvány ideje alatt csökkent. Továbbá kérhette még a moratóriumot a nyugdíjas, a gyermeket váró és nevelő adós, valamint a közfoglalkoztatott. A törlesztési moratóriumot eredetileg 2020 márciusában vezették be, vállalkozások és magánszemélyek egyaránt igényelhették azt. Kikötötték, hogy a moratórium alatt felhalmozott költségek miatt nem növelhetik a havi törlesztőrészletet. Viszont a futamidő meghosszabbodhat, a többletköltségeket később ugyanúgy fizetni kell. Ráadásul a törlesztőrészlet mégis csak emelkedhet, ha a hitelnek a moratórium idején volt kamatfordulója.

Az aszálykárosult agrártermelők részére idén ősszel bevezetett hitelmoratórium tovább él, egészen 2023. december 31-ig.

A kamatstop marad legalább fél évig, június 30-ig. Az intézkedést tavaly januártól vezették be, és a változó kamatozású, referenciakamathoz kötött lakossági jelzáloghiteleket érinti. Novembertől kiterjesztették aztán a 3, 4 és 5 éves kamatperiódusú, nem kamattámogatott lakáshitelekre. A kis- és középvállalkozások hiteleire vonatkozó kamatstop szintén június 30-ig érvényben van még. Továbbá a szabad felhasználású diákhiteleknél is érvénybe lépett 4,99 százaléknál a kamatstop.

A babaváró hitel és a falusi csok még két évig itt lesz, miután 2024 végéig meghosszabbították őket, a feltételeket egyelőre nem módosították. A falusi csokkal kistelepüléseken lehet maximum 10 millió forintos állami támogatást igényelni ingatlanvásárláshoz és -bővítéshez, -korszerűsítéshez. Idén 2630 faluban lehet igényelni a támogatást. A babaváró hitel egy gyermek vállalásakor 10 milliós kamatmentes kölcsönt ad, több gyermek után pedig elengedi a hitel egy részét vagy akár egészét. A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és a hozzá kapcsolódó hitelt továbbra is lehet igényelni.

A nagycsaládos autóvásárlási kedvezményt és az otthonfelújítási támogatást alapesetben már nem lehet kérni, speciális ügyekben viszont utóbbit még lehet 2023. március 31-ig. Aki igényelte az autóvásárlási kedvezményt, az 2023 végéig vehet vagy lízingelhet még autót.