Összetűzött a fővárosi iparkamara elnöke Parragh Lászlóval

Összetűzött a fővárosi iparkamara elnöke Parragh Lászlóval

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j2) a kamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles, személyeskedő szóváltás alakult ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, illetve a Budapesti Iparkamarát vezető Nagy Elek között a kamara pénteki ülésén a Hvg.hu információi szerint. A vita oka a Parragh ötlete nyomán készült törvényjavaslat, amely alapján a területi kamaráktól az általa vezetett országos központhoz kerülne az önkéntes kamarai hozzájárulás teljes összege.

A lap úgy tudja, hogy még a kormánypárti irányítású megyék gazdasági kamaráinak vezetői is próbálnák megfúrni a javaslatot.

Mint arról beszámoltunk, eddig az 5 ezer forintból – amit a veszteséges kisvállalkozásnak is be kell fizetni – 10 százalék, azaz 500 forint jutott a Parragh László vezette országos kamarának, a többi a 23 területi szervezetet illette. Ha a javaslatot elfogadják, akkor az ötezer forintok már egységesen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához (MKIK) folynak be, amely a felhasználás részleteit is szabályozza.

A portál forrásai közül többen egy 60-10-30 százalékos elképzelésről hallottak, amelyben az MKIK-hoz befolyó ötezer forintok hatvan százaléka jutna vissza a területi kamarákhoz, tíz százalék továbbra is az országos központnál maradna, a befizetések harminc százaléka pedig a hátrányosabb térségek kamaráinak plusztámogatásaként jelenne meg. Lapunknak Dunai Péter, az MKIK főtitkára azt mondta, hogy a befizetett kamarai hozzájárulás hatékonyabb felhasználását segítené, ha a területi kamaráknál maradó 90 százalékból 5-10 százalék menne központi fejlesztésekre és a fennmaradó 80-85 százalék osztanák el úgy, hogy több jusson a gyengébb vállalkozói réteggel bíró, forráshiányos megyék kamaráinak.

Nagy Elek a Hvg.hu-nak nem cáfolta, hogy szóváltás alakult ki közte és Parragh Lászlóval között, Nagy Elek az egyeztetés hiányát rótta fel Parraghnak. Arról beszélt, hogy a törvényjavaslat úgy került a parlament elé, hogy a kamarai rendszerben nem hagyták jóvá, a hozzájárulás újraelosztásának módját és mértékét meghatározó részletek nem ismertek. Ez a BKIK vezetője szerint az MKIK alapszabályába is ütközik.