Visszatérhet a malária: az egészségügyi programok elmaradása miatt százezerek halhatnak meg

Visszatérhet a malária: az egészségügyi programok elmaradása miatt százezerek halhatnak meg

CDC Photo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltási programok halasztása, illetve elmaradása miatt minden korábbinál nagyobb pusztítást végezve térhetnek vissza idén más súlyos betegségek – derült ki a Világgazdasági Fórum tájékoztatásából. Már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta rá a figyelmet: a szubszaharai régióban megkettőződhet a malária korábbi áldozatainak száma, amennyiben nem folytatják azonnal azokat a programokat, amiket a személyes találkozásoktól félve függesztettek fel.

Későbbi időpontra helyezték a gyermekbénulás és kanyaró elleni oltások beadását, ráadásul közben el is halasztották a rovarirtós permetezés folytatását. Utóbbi – más egészségügyi programok halasztását is figyelembe véve – a legrosszabb forgatókönyv esetében azzal járhat, hogy idén 769 ezer halálos áldozata lesz a maláriának. Ez kétszer annyi, mint amennyien két éve belehaltak a járványba a régióban.

Egyébként 2018-ban világszerte összesen 405 ezer halott volt, a legtöbben Afrikában haltak bele a kórba, 70 százaléknyian öt évesnél fiatalabb gyermekek. A halálos áldozatok száma korábban még magasabb is volt, 2017-ben például 416 ezer főt érintett, és ez a szám épp a maláriaellenes programok miatt csökkent a felére 2000-hez képest.

A fertőzés terjesztéséért felelős szúnyog eközben szép lassan immunissá vált az eddig használt rovarirtó szerekre, ahogy az általa terjesztett kórokozó is a gyógyszeres kezelésre.

A koronavírusos esetek száma ráadásul alacsonyabb is az afrikai szubszaharai régióban, mint más helyeken, így a WHO még inkább sürgeti, hogy azonnal kezdjék meg a permetezést, ahogy az elmaradt oltásokat és egészségügyi programokat is pótolni kell. A szervezet afrikai vezetője, Matshidisho Moeti elmondta: nem szabad hagyni, hogy megismétlődjenek a múltban történtek. Márpedig amikor Nyugat-Afrikában az ebolajárvány kitört, minden erejüket arra összpontosították, s emiatt ismét pusztítani kezdett a malária, s e betegségbe jóval többen haltak bele, mint ahányan ebolában. – Ne ismételjük meg mindezt a koronavírussal! – tette hozzá az egészségügyi szakember.