A külügy továbbra sem hajlandó elárulni, török kérésre vonakodnak-e a svéd NATO-tagság ratifikálásától

A külügy továbbra sem hajlandó elárulni, török kérésre vonakodnak-e a svéd NATO-tagság ratifikálásától

NATO (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország kérésére késleltetik a svédek NATO csatlakozását? – ezzel a címmel intézett írásbeli kérdést Tompos Márton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez. A Momentum országgyűlési képviselője konkrétan azt tudakolta, hogy érkezett-e a török kormányzat irányából bármilyen megkeresés (kérés, nyomásgyakorlás, felszólítás) arra vonatkozóan, hogy Magyarország kormánya tegyen meg minden tőle telhetőt a Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat elfogadásának késleltetése érdekében.

A kérdésre Szijjártó nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára reagált. „A kormány benyújtotta a ratifikációhoz szükséges javaslatot. A tárgyalás menetrendjéről nem a kormány, hanem a parlament dönt, mégpedig szuverén módon” – írta az államtitkár.

Legutóbb néhány nappal ezelőtt ígérte meg Szijjártó Péter svéd kollégájának, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását. Legalábbis erről beszélt Tobias Billström svéd külügyminiszter a Reutersnek, miután a múlt héten Brüsszelben találkozott magyar kollégájával. Ha azonban nem a kormány, hanem a parlament kezében van a döntés – ahogy arra most Magyar Levente államtitkár is utalt – akkor nem tudni, mi alapján ígér bármit is a külügyminiszter.

Erdogan török elnök egyébként már korábban egyértelművé tette – és az MTI szerint néhány nappal ezelőtt megerősítette –, hogy Törökország amerikai F-16-os vadászrepülőgépekért és modern felszerelésekért cserébe hajlandó csak véglegesen hozzájárulni Svédország NATO-csatlakozásához. Az államfő már elküldte a svéd NATO-csatlakozást jóváhagyó törvényjavaslatot a török parlamentnek ratifikálásra, ám a döntés még nem született meg.