Bulgáriában is felbukkant a novicsok? Furcsa szál a Szkripal-ügyben

Bulgáriában is felbukkant a novicsok? Furcsa szál a Szkripal-ügyben

Fotó: Unsplash/Matthew T. Rader

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan már egy éve, hogy Salisburyben megmérgezték az egykori kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és a lányát. A történtekre hivatkozva tovább szigorították az Oroszországgal szembeni szankciókat, a brit sajtó pedig havonta áll elő az ügy újabb fordulataival. Legutóbb azzal, hogy egy bolgár fegyverkereskedőt is hasonlóképp mérgeztek meg.

Nem tudom, kinek a keze van a dologban, de majdnem meghaltam! A 65 éves, bolgár fegyverkereskedő, Emeljan Gebrev biztos benne, hogy megmérgezték 2015-ben, de azt nem állítja, hogy az orosz titkosszolgálat áll az eset mögött. Ettől függetlenül a világsajtót bejárta a hír, hogy összefüggés van Szkripalék megmérgezése és a bulgáriai eset között. A kapocs pedig a kettő között egy Szergej Fedotov néven utazgató harmadik orosz ügynök, aki a feltűnően jól értesült Belligcat nevű brit portál nyomozása alapján az ominózus időpontban ott volt Nagy-Britanniában és Bulgáriában is. A brit nyomozók ezután meg is jelentek Szófiában, és bár a bolgár hatóságok igen kételkednek a novicsok felbukkanásában, lelkesen együttműködnek a londoni hatóságokkal. Mit is tehetnének? Aki ugyanis nem hisz a britek által a Szkripal-ügyben felállított tézisben, könnyen Putyin kiszolgálójának színében tűnhet fel, de legalábbis Európa biztonságát teszi kockára.

Minél jobban szorongatják, Putyin annál erősebb | Magyar Hang

Az orosz gazdaságnak fájnak a büntetőintézkedések, amelyek valódi céljukat azonban így sem érik el.

Emeljan Gebrev aznap megállás nélkül dolgozott. Kihagyta a reggelit, az ebédet, ezért aztán két lengyel üzleti partnerével este Szófia egyik jó nevű éttermében vacsorázott. Méghozzá halat. Hazaérve azonban elkezdett viszketni, és vérágas lett a szeme. Reggel a sofőrje hozott neki cseppeket, de a tünetek csak erősödtek. Este azonban ennek ellenére elment egy üzleti vacsorára másik két lengyel partnerével és még két orosszal. Régi ismerősök voltak, így Gebrev biztos benne, hogy nincs közük a történtekhez. A vacsora alatt a bolgár üzletember egyre rosszabb állapotba került. Villanásokat látott, káprázott a szeme, és hányni kezdett. Az ismerősök kórházba vitték, közben azonban már elvesztette az eszméletét. Amikor magához tért, megtudta, hogy vele egy napon a máshol tartózkodó fia, valamint egyik üzemének igazgatója is rosszul lett, és kómába esett. Mivel a bolgár kórház nem tudta megállapítani a mérgezés okát, Gebrev saját költségén egy finn laboratóriumhoz fordult, ahol kimutatták valamiféle idegméreg egyik összetevőjét.

A bolgár ügyészség bizonyítékok hiányában közben megszüntette a nyomozást. A főügyész, Szotir Cacarov szerint a rosszullétet romlott saláta okozhatta. Gebrev azonban tavaly ősszel hasonlóságot vélt felfedezni Szkripalék és a saját mérgezése között. Ekkor, négy év múltán ismét az ügyészséghez fordult, a novicsok szó felbukkanása után pedig a bolgár hatóságok kapcsolatba léptek a britekkel. A kormányfő is megszólalt, a főügyész pedig korábbi véleményét megváltoztatva kijelentette, gyilkossági ügyben nyomoznak, és nem feltételezik, hogy ételmérgezés miatt lett rosszul az üzletember. Azonnal elkezdődött a találgatás arról, miért is akarhatták megölni az oroszok Gebrevet. Igazi okot azonban még maga az érintett sem talált, s jó barátja, a volt védelmi miniszter, Bojko Noev is szkeptikusan viszonyult az orosz szálat emlegető feltételezésekhez.

Csakhogy közben a már említett brit tényfeltáró portál kiderítette, az eddigi kettő helyett három ügynök mérgezhette meg Szkripalékat. Innen már csak egy lépés volt, hogy az újonnan felbukkant harmadik oroszról kiderült, éppen Gebrev rosszullétekor tartózkodott Bulgáriában. A minap már az is kitudódott, hogy ugyanabban a hotelben szállt meg, amelyben a fegyverkereskedő irodája működik.

Nagyjából itt tartunk most. Bizonyítékokat ugyan a közvélemény elé a Szkripal-ügyben sem tártak a gyilkossági kísérlettel az orosz titkosszolgálatot vádoló brit hatóságok, már egy újabb eset is képbe került. Ha hinni lehet a főképp a brit sajtó által sugallt képnek, akkor a három orosz ügynök az elmúlt években néha külön, máskor pedig együtt Prágától Genfen és Salisburyn át Szófiáig bejárta Európát. Méghozzá novicsokkal a táskájukban, hogy a rossz fiúkat megbüntessék. E verzió persze az ilyen ügyekben jártas szakértők szerint is sok sebből vérzik, ám ezekkel a fenntartásokkal senki sem törődik. A kérdéseket és az ellentmondásokat sorolhatnánk, ám most elégedjünk meg eggyel. Miért van az, hogy immár hárman is túlélték a nem mellesleg az amerikaiak felügyelete mellett a '90-es évek közepén megsemmisített halálos idegmérget? Lejárt volna a novicsok szavatossága?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/9. számában jelent meg, 2019. március 1-jén.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/9. Magyar Hangban? Itt megnézheti.