Ismét több ezren tüntettek Belgrádban a választások eredményei miatt

Ismét több ezren tüntettek Belgrádban a választások eredményei miatt

Ellenzéki tüntetők a belgrádi önkormányzat épülete előtt 2023. december 24-én. (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is kitartanak a tíz nappal ezelőtti szerb választások eredményei nyomán kibontakozó ellenzéki tiltakozások Belgrádban. Hétfőn este több ezren gyűltek össze a központi választási bizottság épülete előtt, ahonnan aztán a rendőrség központjához vonultak.

Napok óta tart a tüntetéssorozat a fővárosban a választás miatt, amely a nemzetközi megfigyelők szerint is igazságtalan volt. (A parlamenti választásokat a Szerb Haladó Párt nyerte, ennek vezetője volt Aleksandar Vučić elnök. A párt a szocialistákkal és a Vajdasági Magyarok Szövetségével továbbra is kényelmes többségben kormányozhatnak). Az ellenzék azért tiltakozik, mert szerintük számtalan választási csalás történt az előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon. A tüntetők még vasárnap betörték a városháza főbejáratának ablakait és üvegeit, majd a rendőrség paprikaspray-vel oszlatta fel őket. A hatóság szerint nyolc rendőr megsérült az összecsapásokban. Vasárnap 38 embert vettek őrizetbe, miattuk mentek aztán hétfőn a tüntetők a rendőrséghez – írta a 444.hu.

A szerb belpolitikai vitába az orosz külügy is beszállt. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a Nyugat próbál zavargásokat szítani Szerbiában.

Címkék: tüntetés, Belgrád